Fotó: ShutterStock (archív)
Hirdetés

Kaczynski a Jog és Igazságosság (PiS) listavezető jelöltjeit mutatta be a sajtókonferencián. Kiemelte, hogy pártja egyfelől Lengyelország gyors, a gazdag nyugat-európai államok színvonalát megközelítő gazdasági fejlődésére törekszik, másfelől társadalmilag igazságos rendszert akar építeni.

A sajtóértekezleten bemutatott listavezető képviselőjelöltekként a választásokon a jelenlegi kormányfrakciót alkotó két kisebb tömörülés – a Szuverén Lengyelország (Suwerenna Polska, SP) és a Republikánus Párt (Partia Republikanska, PR) – politikusai is indulnak. Köztük van Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, az SP elnöke.

Emellett szerepel a lista elején álló jelöltek között Pawel Kukiz volt elnökjelölt, rockzenész. Az általa vezetett jobboldali kispárt most ellenzékben van a szejmben, de a szavazásokon gyakran a PiS javaslatait támogatja.

Lengyelországban négyévente választják újra az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház 100 szenátorát. A legutóbbi, 2019-es választásokon az alsóházban a PiS-frakció szerzett többséget. A szenátusban a liberális és baloldali ellenzék van túlsúlyban.

Korábban írtuk

A pártok támogatottságát vizsgáló lengyelországi közvélemény-kutatások általában egymástól jelentősen eltérő eredményekre jutnak. A PiS-nek az utóbbi napokban közzétett három felmérés szerint 33-40 százalékos támogatottsága van.

A fő ellenzéki erő a Polgári Platform (PO), mely a legnagyobb párt a Polgári Koalíció (KO) nevű, további három kis balliberális pártból álló frakción belül. A KO a felmérések szerint 21-31 százalékot kapna, ha most tartanák a választásokat.

A nemzeti és újliberális pártok alkotta szövetség, a Konföderáció (Konfederacja) 6-12 százalékra számíthat.

Az ötszázalékos bejutási küszöb átlépésére esélyes még az Új Baloldal (Nowa Lewica) nevű tömörülés, valamint a Harmadik Út nevű koalíció, amelyet a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Szymon Holownia volt elnökjelölt által alapított Lengyelország 2050 alkotnak.

Donald Tusk volt kormányfő, a PO elnöke a varsói választási listán kapott első helyet korábbi bejelentés szerint. Tusknak a PiS részéről Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter lesz a fő kihívója a fővárosban, míg Jaroslaw Kaczynski, aki több előző választáson Varsóban indult, a közép-lengyelországi Kielcében lesz listavezető.

A szenátusi választáson az ellenzéki KO, az Új Baloldal és a Harmadik Út egy tömbben indul.