Már csak néhány hét van hátra az amerikai elnökválasztásig, és a felmérések még mindig szoros eredményt jósolnak. Nem segíti a demokraták kampányát, hogy a héten kiderült: Kamala Harris könyvének több részében plágiumot követett el.

Hirdetés

Dr. Stefan Weber osztrák „plágiumvadász” jelentése szerint Harris és társszerzője, Joan O’C Hamilton 2009-ben megjelent könyvében 27 „plágiumtöredék” található. A Smart on Crime: A Career Prosecutor’s Plan to Make Us Safer című könyv akkor jelent meg, mikor Harris a kaliforniai államügyészi székért kampányolt – közölte a Newsweek.

A 49 oldalas jelentésben Weber és csapata azt is állítja, hogy a demokrata elnökjelölt a Wikipedia egyik cikkéből másolt és illesztett be egy részt a könyvébe.

„Kamala Harris hamisított egy forráshivatkozást, kitalált egy nem létező oldalszámot. A Goodwill Industries önreklámozó tartalmát szó szerint lemásolta a forrás megjelölése nélkül”

– írta Weber az elemzésben. Stefan Weber szerint több esetben ugyan fel lett tüntetve az idézet, de átírták a tartalmat. Máshol szimplán elhagyták az idézőjeleket.

Az osztrák „plágiumvadász” arról is írt, hogy Harris említ egy gyerekkori történetet a könyvben, amely szinte egy az egyben megegyezik Martin Luther King egy híres történetével.

Harris azt állítja a könyvében, hogy mikor kislány korában egy polgárjogi felvonuláson elszakadt a szüleitől. Mikor arról a pillanatról ír, amikor a szülei rátaláltak, a történet kezd nagyon hasonlítani a híres polgárjogi vezető által megosztott történetre.

Harris verziója a 2009-es könyvből:

„Édesanyám elmesélte a történetet arról, ahogyan nyűgösködtem, és ő azt mondta nekem: »Bébi, mit akarsz? Mire van szükséged?« Én meg csak néztem rá, és azt mondtam: »Szjabadságot’«”

– áll a könyvben.

Egy 1965-ös Playboy interjúban Martin Luther King a következőt mesélte:

„Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot Birminghamben, amikor egy fehér rendőr megszólított egy hét-nyolc éves néger kislányt, aki egy tüntetésen sétált az édesanyjával. »Mit akarsz?« – kérdezte a rendőr durván, mire a kislány egyenesen a szemébe nézett, és azt válaszolta: »Szjabadságot.« Még csak ki sem tudta ejteni, de tudta. Gyönyörű volt! Sokszor, amikor nehéz helyzetekbe kerültem, annak a kicsinek az emléke jutott eszembe, és felvidított.”

Harris a New York Post 2021-es tudósítása szerint ugyanezt a történetet egy 2021-es Elle magazininterjúban és a 2019-es életrajzi könyvében is megismételte.

Weber jelentéséről elsőként Chris Rufo floridai aktivista számolt be, aki korábban sikeresen megbuktatta Claudia Gayt a Harvard igazgatóját, miután leleplezte, hogy akadémiai munkája során plágiumot követett el.

Rufo az X-en megosztotta, hogy a CNN is alátámasztotta, hogy Harris plagizált a könyvében. Megjegyezte: előbb utóbb a főáramú sajtó is kénytelen elismerni, hogy mi történt.

Az esetet Donald Trump alelnökjelöltje, JD Vance sem hagyta szó nélkül. A szenátor korábban azzal tört be az amerikai köztudatba, hogy népszerű életrajzi könyvet adott ki, amelyből még hollywoodi adaptáció is készült.

Vance az X-en megosztotta Rufo beszámolóját Harris könyvéről és a következőt írta:

„Hi, JD Vance vagyok. Én saját magam írtam meg a könyvem, nem úgy, mint Kamala Harris, aki a Wikipediáról másolta.”

A Newsweek felkereste a Harris kampányt, akik egyelőre nem reagáltak a vádakra – ismerteti cikkében a Mandiner.

Korábban írtuk