A CBS-nek adott hétfői interjújában Kamala Harrist arról kérdezték, hajlandó lenne-e találkozni az orosz elnökkel a közel három éve tartó konfliktusban a béke elérése érdekében.

Hirdetés

„Ukrajna nélkül kétoldalúan nem. Ukrajnának beleszólása kell, hogy legyen Ukrajna jövőjébe”

– mondta Kamala Harris. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Ukrajna régóta fennálló kérésének teljesítését, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz, nem adott közvetlen választ, azt mondta, hogy ez egy olyan kérdés, „amellyel akkor foglalkozunk, ha és amikor eljutunk arra a pontra.”

„Jelenleg támogatjuk Ukrajna azon képességét, hogy megvédje magát Oroszország provokálatlan agressziójával szemben”

– mondta. Harris a továbbiakban a republikánus riválisát, Donald Trumpot bírálta a kérdésben, mondván, hogy „ha ő lenne az elnök, Putyin most Kijevben ülne” – ismerteti az oroszhírek.hu portál.

Korábban írtuk

Trump többször megfogadta, hogy elnökké választása esetén 24 órán belül véget vet a harcoknak, még mielőtt beiktatták volna hivatalába. Bár kevés részletet árult el, jelölt társa, J. D. Vance azt mondta, hogy egy lehetséges békeszerződés magában foglalhatná Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozását és egy „demilitarizált övezet” létrehozását a jelenlegi frontvonal mentén. Harris azonban elutasította Trump ígéretét.

Joe Biden amerikai elnök kormánya, amelyben Harris most alelnökként szolgál, nyilvánosan kitartott a „semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül” elv mellett. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban azzal vádolta, hogy a Nyugat lényegében megtiltja Kijevnek, hogy tárgyalásokat folytasson Moszkvával, mivel Ukrajnát hasznos eszköznek tekinti az Oroszország elleni harcában.

Júniusban Putyin azt mondta, hogy Oroszország kész azonnal tűzszünetet hirdetni és béketárgyalásokat kezdeni, amint Ukrajna megkezdi a csapatok kivonását Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régiókból, és elveti NATO-csatlakozási terveit. Később azonban kizárta a tárgyalásokat mindaddig, amíg az ukrán csapatok a Kurszki terület egy részét is megszállják.

A teljes cikket az oroszhírek.hu oldalon olvashatják.