Fotó: MTI/EPA, illusztráció

Hat nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt a felmérésekben favoritnak számító, függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke is nagygyűlést tartott hétfő este Párizsban.

Miután a felmérések alapján a vezető duó mellett a konzervatív Francois Fillonnak és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnak is esélye van arra, hogy ő jusson tovább a május 7-i második fordulóba, és a választók több mint harminc százaléka még mindig bizonytalan, az utolsó héten a mozgósítás és a bizonytalanok meggyőzése az elnökjelöltek legfőbb célja.

A 39 éves Emmanuel Macron kampánya eddigi legnagyobb nagygyűlését tartotta a párizsi Bercy sportcsarnokban. Mintegy 20 ezer ember előtt a magát a széttöredezett baloldal és “az ugyanolyan betegségekkel küzdő” jobboldal fölé helyező, szociálliberális programmal kampányoló volt miniszter másfél órás beszédében arról beszélt, hogy “szeretné visszaadni az optimizmust” egy “nyitott és öntudatos” Franciaországnak, lehetővé téve “egy új generációnak, hogy felelős pozíciókba jusson”.

“Jövő vasárnap az akarat vívja majd nagy csatáját a feladással, az optimizmus a csalóka nosztalgiával, a mélyreható átalakulás a mozdulatlansággal” – mondta Macron. Álláspontja szerint a “11 jelöltből 10 a múltba akarja” Franciaországot visszavezetni, ő viszont “a bizalmat hirdeti a bizalmatlansággal szemben, az egységet a megosztottsággal, a tisztánlátást az önámítással, a nagyvonalúságot a fukarsággal, a reményt és a bátorságot a feladással szemben”.

A politikus az erődemonstrációnak szánt nagygyűlésen a korábbiakkal ellentétben nyíltan támadta legfőbb ellenfeleit is.

“Egyesek Kubát szeretnének napsütés nélkül vagy Venezuelát olaj nélkül” – utalt a centrista jelölt a baloldali radikális Jean-Luc Mélenchonra. “Mások pedig olyan egyszerű választások közé akarnak minket zárni, mint Margaret Thatcher vagy Trockij, Fidel Castro vagy Maurras” – tette hozzá, a konzervatív Francois Fillont és Marine Le Pent bírálva.

Alig egy órával később a közelben található hatezer férőhelyes Zénith csarnokban a rivális Marine Le Pen is harcos beszédet tartott, amelyben ismételten a bevándorlást visszaszorítását jelölte meg legfőbb céljaként.

“A franciáknak vannak jogaik hazájukban” – kezdte beszédét a 48 éves pártelnök, amire a tömeg az “Itthon vagyunk!” skandálással válaszolt.

“Franciaországnak joga van megőrizni a nemzeti identitását és a szuverenitását. Nem hagyjuk magunkat, se most, sem soha” – hangsúlyozta Le Pen. Megerősítette, hogy megválasztása esetén felmondja a schengeni egyezményt, az ugyanis szerinte “a világ minden migrációja számára pályaudvari váróteremmé tette az (európai) országokat”.

“Köztársasági elnökségem első intézkedése Franciaország határainak visszaállítása less” – mondta a Nemzeti Front elnöke. Azt is jelezte, hogy a legális bevándorlásra “azonnali moratóriumot” rendel el, ha május 7-én megválasztják köztársasági elnöknek.

A moratórium addig lenne érvényben, amíg az új szabályozás életbe nem lép. Marine Le Pen programjában a jelenlegi évi mintegy 200 ezer legálisan – elsősorban családegyesítéssel és diákként – érkező bevándorló számának 10 ezerre csökkentése szerepel.

A nagygyűlés előtt kisebb összetűzések voltak a csarnok közelében a párt ellen tüntető aktivisták és a rendőri erők között. Marine Le Pen beszédét kétszer is megzavarták a Femen nőjogi szervezet aktivistái, akik félmeztelenül felmentek a színpadra, mielőtt a párt biztonsági emberei eltávolították őket onnan.

Hétfőn egyébként a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt a harmadik helyre csúszott, de továbbra is esélyesnek számító Francois Fillon is nagygyűlést tartott a dél-franciaországi Nizzában, ahol azt mondta: biztos abban, hogy bejut a második fordulóba és megnyeri az elnökválasztást.

“Kemény volt a kampány. Minden ellenfelem egyetlen dolgot akart: inkább tönkretenni, mint legyőzni” – vélte Fillon. “De már egyszer megleptem őket a (jobboldali) előválasztáson, meglepjük őket második alkalommal is az elnökválasztáson” – tette hozzá.

A felmérésekben a Fillonnal együtt a vezető duó mögött álló Mélenchon egy hajón járta végig hétfőn Párizs csatornáit, és megafonon keresztül kérte az embereket, hogy szavazzanak rá. A radikális baloldali politikus kedden a közép-franciaországi Dijonban tart nagygyűlést, miközben a hologramját hat városban vetítik ki, így egyszerre több tízezren követhetik majd élőben országszerte a radikális baloldali politikus beszédét.

MTI