A Moszkovszkij Komszomolec véleménycikkében arról írt, hogy Zelenszkij egyetértett Putyin békejavaslatainak első részével a legutóbbi interjújában. A szerző szerint ennek mentén létrejöhetne egy olyan egyezség, amelyet mindkét fél győzelemként adhatna el utóbb – írja a Mandiner.

Hirdetés

Mostanra Zelenszkij is belátta, hogy Ukrajna veszteségei olyan nagyok, hogy lehetetlen meghosszabbítaniuk a háborút. Az oroszok álláspontja szerint „el kell fogadni a realitásokat, vagyis a luhanszki, donyecki, zaporizzsjai és herszoni területek Oroszországhoz való csatolását.”

A cikkíró úgy véli, még Zelenszkij számára is nyilvánvalóvá vált, minél tovább vár, annál kisebb területek maradnak Ukrajna ellenőrzése alatt. A mostani interjúban elmondta, hogy hajlandó tárgyalni Putyinal – dacára annak, hogy korábban egy elnöki rendeletben kizárta ennek a lehetőségét.

Zelenszkij ebben az interjúban már nem beszélt az 1991-es határokról sem. Véleménye szerint létrejöhet egy fegyverszünet, amely némi túlzással úgy nézhetne ki, hogy „Oroszország új területeket kap, Ukrajna többi része pedig csipkés bugyikat és NATO-bázisokat.”

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.

Korábban írtuk