Az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) 1200 fiatal jelöltet indít a júniusi 9-i helyhatósági és európai parlamenti választásokon. Az EP-listán az ifjúság jelöltjeként Szilágyi Dóra Emese Miért-elnök a harmadik helyet foglalja el.

Hirdetés

Kelemen Hunor elmondta: a politikai aktivitásnak nincs korhatára, nem számít, ki mikor született, a közösség iránti elkötelezettség, az annak képviseletéhez szükséges akarat, valamint a szakmai felkészültség sokkal fontosabb. Az RMDSZ elnöke örömének adott hangot, hogy nem szűnt meg az erdélyi magyar fiatalok érdeklődése a közélet iránt.

Az érdekképviselet egyik legnagyobb kihívásának a nemzedékek közötti párbeszédet nevezte, és emlékeztetett, hogy az elmúlt 34 évben a szövetség élén is három nemzedék váltotta egymást. Rámutatott: az RMDSZ sikerének „kulcsa”, hogy folyamatos a párbeszéd és a csere.

Emlékeztetett az RMDSZ és a Miért között régóta meglévő partneri együttműködésre, amire szerinte amiatt van szükség, mivel a fiatalok lesznek a közvetkező évek, évtizedek alakítói, a jövő építői. „Ők azok, akik a társadalmat alakítják, meghatározzák az irányt, a sebességet, a ritmust, és jó ez így!” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Korábban írtuk

Kelemen Hunor arra kérte az erdélyi magyar fiatalokat, hogy minél többen vegyenek részt a közélet minden szintjén a közösség építésében, és biztassák arra nemzedéküket, hogy ne maradjanak távol az urnáktól.

Szilágyi Dóra Emese rámutatott: az erdélyi magyar fiataloknak határozott hangjuk van, olyan Európát és Erdélyt akarnak, ahol otthon tervezhetnek jövőt, és nem kell nyugat-európai országokba menniük.

Úgy vélte: a fiatal jelöltek nagy száma megcáfolja azt a vélekedést, hogy a fiatalok érdektelenek a közélet iránt. Felidézte, hogy az RMDSZ és a Miért 2016-ban félezer, 2020-ban közel ezer fiatal jelöltet indított a választásokon, míg idén rekordszámú, 1200 fiatal jelölttel méretkezik meg június 9-én. A két szervezet ugyanakkor számos tanfolyamon készíti fel a fiatalokat a közéleti szerepvállalásra – mondta.

Elhangzott: a Székelyföldön 531, a Partiumban 307, míg a szórványban 352 fiatal jelölt száll versenybe a romániai helyhatósági és EP-választásokon. Az egyes régiók képviselői a fiatalok által meghatározott célokat ismertették, és az adott térségre jellemző kihívásokról is beszámoltak.