Kelemen Hunor a június 9-i összevont európai parlamenti és a romániai önkormányzati választások kapcsán úgy vélte, a kormánykoalíció azért kezdeményezte a két választás egy napon történő lebonyolítását, hogy saját polgármestereivel, önkormányzati képviselőivel könnyebben tudjon mozgósítani.

Hirdetés

Az erdélyi politikus szerint az önkormányzati választások az embereket jobban érdeklik, mert a saját mindennapi életükről döntenek, ami közel áll hozzájuk. Ezzel szemben az európai politika kevésbé hozza lázba az őket, így az önkormányzati választások tétjét megemelve azzal, hogy a jelölt, a politikus helyi ügyekről beszél, jobban el lehet érni az embereket – fűzte hozzá.

Elmondta, az RMDSZ szempontjából ez megoldandó probléma, mert ők nem szoktak ott önkormányzati listákat állítani, ahol nem élnek magyar emberek. Most ott is kell mozgósítani, mert az EP-lista országos, és túl kell lépni az 5 százalékos küszöböt, hogy bejussanak az európai döntéshozatalba – fűzte hozzá.

Kelemen Hunor megemlítette azt is, hogy a román diaszpóra nagyon erős és szervezett Spanyolországban, Olaszországban és Nagy Britanniában, ők az EP-választásokon részt fognak venni, ami növelni fogja a részvételi arányt, és ezzel az RMDSZ-nek otthon erősebb mozgósítás kell.

Korábban írtuk

Szólt arról is, hogy pártja az Európai Parlamentben korábban elindította azt a folyamatot, amelynek a végén az őshonos nemzeti kisebbségek védelme, európai szintű rendezése áll. Kiemelte: az EU-n belül vannak olyan államok, ahol rendezték már a kérdését, és vannak, ahol még nem.

„Ez egy útépítés, nehéz, de lehet partnereket találni, és ezt az utat folytatni kell”

– szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a Kossuth rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt, hogy az EP- és az önkormányzati választások mellett idén Romániában parlamenti és elnökválasztás is lesz, amelyeknek együttes tétje az, hogy a romániai magyar közösség bele tud-e szólni azokba a döntésekbe, amelyeket meghoznak a különböző intézményekben.

Elmondta, ezek a választások nem a következő négy évről szólnak, hanem a következő legalább fél évszázadról, mivel lesz egy közigazgatási reform, és nem mindegy, hogy a teljes kiszolgáltatottság állapotbába kerül az erdélyi magyarság az új közigazgatási felosztásban, vagy lesz beleszólása abba. „Ez a nagy tétje, hogy nélkülünk ne történjenek a dolgok” – hangsúlyozta.

A reform a mostani gazdasági-fejlesztési régiókat akarja megyei rangra emelni, ami azt jelentené, hogy lenne nyolc olyan megye Romániában, ahol nem tud beleszólni a magyar érdekképviselet a közigazgatásba – mondta Kelemen Hunor. Csak egy olyan közigazgatási reformot támogathatunk, amellyel nem kerülünk a teljes kiszolgáltatottság helyzetébe – szögezte le.

Kelemen Hunor beszélt a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetségről (AUR) is, amelyről azt mondta: a magyar közösségre és Romániára is veszélyt jelentenek, „ők a magyar közösség ellenségei”. „Az AUR a múlt század ’30-as éveinek azt a legionárius ideológiáját hozza vissza, amikor a magyarellenesség nagyon erős elem volt, és náluk ez a mai napig így van” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.