Norvégiában őrizetbe vettek egy 51 éves orosz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy kémkedett az európai parlamenti együttműködés erősítését célzó egyik konferencián. Időközben biztonsági óvintézkedésként lehallgatókészülékek után kutatva átvizsgálták a norvég parlament épületét.

Fotó: ShutterStock (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Hege Aakre ügyvéd az NTB helyi hírügynökségnek hétfőn azt mondta, hogy ügyfelét, akinek nevét nem közölte, kihallgatta a norvég belső elhárítás, a PST. A gyanúsítottat, aki a norvég sajtó szerint a Duma (orosz parlament) magas rangú számítástechnikai tanácsadójaként dolgozik, pénteken fogták el az oslói repülőtéren.

A Verdens Gang című norvég hírlap szerint a parlamentben dolgozókat felszólították, hogy a konferencián használt nyomtatókat egyelőre ne használják. A PST az Aldrimer című internetes hírportálnak hétfőn megerősítette: vizsgálják azt is, hogy a férfi próbálkozott-e a képviselők vagy a konferencia más résztvevői mobiltelefonjainak feltörésével.

A férfit pénteken vették őrizetbe az Európai Parlamenti Kutatások és Dokumentálási Központja (ECPRD) rendezvényén, amelyet a norvég törvényhozásban tartottak, s amelynek egyik fő témája a kiberbiztonság volt. Az orosz állampolgárt, akinek viselkedése arra sarkallta a parlamenti tisztviselőket, hogy értesítsék a titkosszolgálatokat, szombaton helyezték két hétre előzetes letartóztatásba.

Aakre azt mondta, ügyfele tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett.

Az oslói orosz nagykövetség Facebook-oldalán közölte, hogy a férfit „abszurd ürügy alapján” vették őrizetbe.

 Erna Solberg miniszterelnök ugyanakkor New Yorkból nyilatkozva hangsúlyozta: nem politikai, hanem rendőrségi ügyről van szó, amelyben most nyomozást indítottak.