Saját képviselet alapít Budapesten október elejétől az egészségturizmusra specializálódott angol Perfect Profiles utazási iroda. A vállalat képviselői szerint Nagy-Britanniában és a kontinensen is megnőtt az érdeklődés a magyarországi esztétikai műtétek iránt, amelynek oka elsősorban az ár. Magyarországon ugyanis az angol árak harmadáért végzik el a kívánt beavatkozást, így a szállás és utazás költségeivel együtt a páciensek féláron megússzák a tortúrát. A Perfect Profiles már több mint 120 utast hozott Magyarországra, hatvan százalékuk Angliából érkezett, míg a többiek Európa más országaiból, és az Egyesült Államokból. Hazánk tehát Spanyolország nyomdokaiba léphet, amelynek tavaly 977 millió dollár bevétele származott az ilyen típusú műtétekből. Az operáltak negyven százaléka ott is Angliából érkezett.

– Nem újdonság, hogy külföldiek magyarországi plasztikai sebészeteken szeretnének megszabadulni szépséghibájuktól. Az elmúlt tíz évben főleg a hazánkból elszármazott magyarok jártak haza esztétikai műtétekre. Az azonban új jelenség, hogy szervezett formában utaztatják ide a külföldieket – mondta lapunknak dr. Molnár Csaba, a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság elnöke. A szakember hozzátette: a magyar plasztikai sebészeteken kezelt páciensek körülbelül tíz százaléka külföldi, de ezek között is sok a magyar ajkú. – Nem igaz, hogy az angol betegek lennének a legtöbben. Inkább a környező országokból jönnek: a keleti országrészek klinikáira Ukrajnából és Romániából, míg a Nyugat-Magyarországi műtétekre főleg Ausztriából érkeznek páciensek.

A szakember szerint elsősorban anyagi megfontolásból választják hazánkat a nyugat-európai területekről érkező szépülni vágyók, ugyanis a magyarországi árak az európai tarifák harmadát teszik ki, miközben a hazai ellátásnak kifejezetten magas a szakmai színvonala és presztízse. De az sem elhanyagolható, hogy a nyugat-európai hosszú előjegyzési idővel ellentétben Magyarországon nem kell éveket várni a műtétekre. A tőlünk keletre fekvők országokban pedig azért vonzó a magyar plasztikai sebészet, mert ezekben az államokban még nem fejlődött ki a megfelelő színvonalú ellátás.

– Hazánk uniós csatlakozása óta nem jellemző, hogy többen jönnének, bár kétségtelen, hogy mióta az uniós jogrend kötelező érvényű lett hazánkra nézve, érezhetően növekedett a bizalom a külföldi páciensek körében – fejtette ki Molnár Csaba. A társaság elnöke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a külföldi betegek esetében a szakorvosnak különösen hangsúlyoznia kell, hogy a gyógykezelés az egy-két napos kórházi ápolást követően még nem ér véget, a műtét után a páciensnek még egy hétig az orvos közelében kell tartózkodnia, az esetleges szövődmények felismerése és kezelése miatt.

A plasztikai műtétekre fokozottan igaz, hogy a piac rohamosan bővül. Nyugat-Európában már megszokottá vált, hogy valaki élete során négyszer-ötször is rábízza magát a plasztikai sebészre. Az utóbbi tíz év meghökkentő változása, hogy egyre több férfi fekszik a kés alá: mind többen kérnek orrplasztikát, hajátültetést, vagy szilikonos mellizom-beültetést.

Itthon is egyre több fiatal igényli a plasztikai sebész segítségét. A fülkorrekciókat már 5-6 éves korban elvégeztetik, a pubertás kor után pedig az orrplasztika és a mellnagyobbítás a „sláger”. Utóbbi átlagos költsége félmillió és egymillió forint között mozog. Minden korosztály körében kedvelt beavatkozás a zsírleszívás, amely testtájanként 70-120 ezer forintba kerül. A szemhéjplasztikáért, amely lehet alsó- és felsőszemhéj-plasztika, átlagosan 300-350 ezer forintot kérnek. Nagy az igény a ránctalanító kezelésre is: az egész arc területére kiterjedő beavatkozás nagyjából félmillió forintba kerül. Hasonló, mégis teljesen más területet jelentenek az úgynevezett helyreállító műtétek. Molnár Csaba arra hívja fel a figyelmet: míg hazánkban az 1990-es években a baleset, betegség miatti elváltozások korrigálása adta a plasztikai műtétek nagyobbik részét, addig mára megváltozott a helyzet. A rekonstrukciós műtétek csupán a kisebb hányadát teszik ki a plasztikai beavatkozásoknak. Figyelemre méltó, hogy míg hazánkban évente közel 4500 nőt operálnak melldaganat miatt, addig a helyreállító emlőműtétek közül az OEP által finanszírozott protézisbeültetések száma 100-150 között mozog, és a saját szövetet felhasznált emlőpótlásokkal együtt sem éri el a rekonstrukciók aránya, a daganat miatti műtétek egytizedét. Ennek az oka, hogy nincsenek kellően felvilágosítva a betegek, nincsenek tisztában a jogaikkal és lehetőségeikkel, vagyis azzal, hogy a korrekciós műtét ingyenesen jár nekik.

-ana-