Három éven belül eltűnhet a cukortermelés az unió 15 tagországában, ha az EU a mai formájában hajtja végre az ágazat reformját. A veszélyeztettek között van Magyarország is. Az unió ugyanis három év alatt 632 euróról 421 euróra csökkentené a cukor tonnájának árát, és megszüntetné az állami intervenciót. A támogatható export mennyiségét pedig a jelenlegi 2,4 millió tonnáról 0,4 millióra mérsékelné. Egyúttal 2008-tól a legkevésbé fejlett államok lehetőséget kapnának arra, hogy vámmentesen szállítsanak cukrot az unióba. A más iparágakat is tönkretevő kínai import, valamint az unión belül felgyülemlett készletek így jelentős túlkínálathoz, a cukor fogyasztói árának drasztikus csökkenéséhez vezethetnek.

A változtatásra azért kerül sor, mert a Nemzetközi Világkereskedelmi Szervezet a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal ellentétesnek ítélte az EU cukorpolitikáját. A reform első hatása az árak drasztikus esése lesz, az Európai Bizottság az uniós cukorárak 40 százalékos csökkenésére számít. Az Európai Unión belül többen is úgy vélik, a reform elhamarkodott.

Tény, a cukoripar számára óriási hasznot hoz a jelenlegi védettség. Szakértői számítások szerint az uniós cukorrépa-termelők átlagos haszonkulcsa majdnem kétszerese az egyéb mezőgazdasági területen elérhető nyereségrátának. Ám az igazán nagy hasznot a feldolgozók teszik zsebre, a támogatások zöme náluk jelentkezik, a farmereknek csak a töredéke jut belőle. A hazai gyártókat a tavalyi 500 ezer tonnás rekordtermés, és az országba beáramló lengyel és szerb cukordömping következtében most az intervenció húzza ki a csávából. Várhatóan 90-100 ezer tonna cukrot ajánlanak fel uniós felvásárlásra a hazai termelők. Ilyen típusú beavatkozásra az unióban húsz éve nem volt példa.

A hazai gyártók szerint a brüsszeli felvásárlás nélkül összeomlott volna a cukorpiac. Ugyanakkor kifogásolják, hogy az intervenció beindítására későn nyílt lehetőség, mert a rendszer nem épült ki időben. Ha életbe lép a reform, többé nem számíthatunk hasonló beavatkozásra. Pokol Balázs, a Cukoripari Egyesülés (CIE) elnöke a Demokratának elmondta, eddig még nem készült hatástanulmány arról, hogy milyen következményekkel járna a döntés a hazai cukortermelőkre nézve.

– Nehéz ma megmondani, mik lesznek a következményei annak, ha az unió lazít jelenlegi szigorú piacvédelmi rendszerén. Az is elképzelhető, hogy a világpiaci árak igazodni fognak a magasabb uniós árakhoz, vagyis az árkülönbség két irányból egyenlítődik ki. A mainál is erősebb versenynek szép számban lesznek vesztesei. Azon kell dolgoznunk, hogy a magyar cukoripar ne legyen közöttük – fejtette ki a CIE elnöke.