Az elmúlt hétre vonatkozó orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. Az összefoglaló szerint szeptember 21-27. között a „különleges hadművelet” övezetében 103 ukrán ellentámadást vertek vissza, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák száma pedig kevés híján 16 ezer. Az említett időszakban 66 ukrán katona adta meg magát.

Hirdetés

A beszámoló szerint Ukrajnában az orosz fél az elmúlt héten 33 csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsal rakétákkal, valamint pilóta nélküli légijárművekkel hadiipari üzemekre, őket támogató energetikai létesítményekre, katonai repülőterek infrastruktúrájára, egy nyugati fegyvereket és felszerelést szállító vasúti szerelvényre. Támadások légi és tengeri drónokat előállító és tároló létesítményeket, hadi- és üzemanyagraktárakat, valamint az ukrán hadsereg és a külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeit is érték.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye kormányzója a RIA Novosztyinak pénteken azt mondta, hogy az orosz hadsereg elérte Huljajpolje város peremét.

Korábban írtuk

Szergej Lebegyev, a „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora”, ugyanennek a hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy péntekre virradóra a román légvédelem is részt vett az Izmajil város elleni orosz támadás elhárításában. Mint mondta, a támadás végén két román vadászgép berepült Ukrajna légterébe.

Lebegyev azt mondta, hogy a csapás a Duna-menti városban kikötői infrastruktúra létesítményeit, köztük a nyugati páncélozott járműveket rejtő épületeket érintett, valamint román „zsoldosokat” és ukrán katonákat „likvidált”.

A heti hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai eszközök között sorolt fel egyebek között 23 harckocsit, 99 páncélozott harcjárművet, harminc külföldi gyártmányú,155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, egy amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, tíz nagy hatótávolságú irányított Neptun rakétát, két amerikai HARM radarelhárító rakétát, két, földi célok támadására átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők 39 rakétáját, továbbá 482 drónt. A drónok közül 164-et a műveleti területen kívül.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.