Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci „érintkezési vonal” mentén az elmúlt nap folyamán több mint 1200 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett két drónirányítási pontot, két HIMARS sorozatvetőt, két harckocsit – az egyikük egy Abrams volt -, hat gyalogsági harcjárművet – köztük négy Bradleyt -, két páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot és 81 drónt.

Hirdetés

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az oroszországi Szamara megyében, a Zvezda-Csapajevszk vasútvonalon hétfő reggel robbanás történt a Csapajevka folyón átívelő híd egyik pillérjén. Alekszandr Hinstejn, a régió parlamenti képviselője közölte, hogy a támadás elkövetőjeként az ukrán hírszerzés jelentkezett.

Korábban írtuk

A helyi hatóságok szerint a merényletben senki sem sérült meg, és a vasútvonal is sértetlen. A helyszínen a tűzszerészek találtak és hatástalanítottak egy fel nem robbant pokolgépet is. Délután újraindították a vonatokat ezen a szakaszon.

Az elcsatolt „Luhanszki Népköztársaság” belügyminisztériuma bejelentette, hogy 600 gramm TNT-nek megfelelő robbanóanyagot találtak Vitalij Kiszeljovnak, a régió vezetője volt tanácsadójának gépkocsijához erősítve.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy a nagyrészben elcsatolt zaporizzsjai régióban megakadályoztak egy terrortámadást, amelyet az ukrán biztonsági szolgálatok az amerikai fejlesztésű BZ harci méreghez hasonló szerrel készültek elkövetni. Három ukrán állampolgárt, akik a mérget egy melitopoli étkezdében készült ételbe akarták belekeverni, őrizetbe vettek.

Egy moszkvai bíróság hétfőn a távollétében elrendelte Petro Vrublevszkijnak, Ukrajna volt kazahsztáni nagykövetének letartóztatását. Vrublevszkij 2022 augusztusában kijelentette, hogy Kijev a lehető legtöbb oroszt meg akarja gyilkolni világszerte.