Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül háromról számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában az orosz erők húsz, az Kurszk megyében pedig két ellentámadást és támadást hiúsítottak meg. A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint mintegy 1750 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig számuk meghaladta a százat.

Hirdetés

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több, az ukrán hadsereget üzem- és kenőanyagokkal ellátó energetikai létesítményt, négy lőszerraktárt, két harckocsit – az egyik egy francia AMX10-es kerekes tank volt-, két páncélozott harcjárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és öt vontatott tarackot, egy földi célok megsemmisítésére átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, továbbá 68 repülőgép típusú drónt.

Moszkva szerint a kurszki régióba betörő ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 21 350 embert veszítettek.

Korábban írtuk

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.-

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy egy bíróság 14 és fél évi szabadságvesztésre ítélte Trevor Reed amerikai állampolgárt, aki ukrán oldalon „zsoldosként” harcolt a háborúban. A nyomozás megállapította, hogy a volt tengerészgyalogos 2023 tavaszán érkezett Ukrajnába, ahol anyagi ellenszolgáltatás fejében beállt az ukrán fegyveres erők soraiba. Saját lőfegyverekkel, lőszerrel, egyenruhával és egyéb speciális felszereléssel rendelkezett.

Reedet korábban már elítélték Oroszországban, miután 2019-ben moszkvai rendőrök ellen erőszakot alkalmazott. 2022-ben kicserélték az Egyesült Államokban drogcsempészetért elítélt Konsztantyin Jarosenko orosz pilótára.