Kötelezte a külügyminisztert, a belügyminisztert, a védelmi és igazságügyi minisztert, hogy készítsék elő azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek ellenlépésként foghatók fel, és minimalizálják a magyar törvény szlovákiai kihatásait. Ha a magyar országgyűlés jóváhagyja az állampolgársági törvény módosítását, a kormány rendkívüli ülésen elfogadja az előkészített törvénymódosításokat, esetleg az alkotmánymódosítást is, s azt sürgősséggel a parlament elé terjeszti. Robert Fico felszólította a szlovák politikai színtér összes szlovák pártját, hogy egységesen lépjenek fel ebben a kérdésben, felejtsék el, hogy választási kampány van. A kormányfő támogatná, hogy képviselői indítványra soron kívül már a közeli napokban ülésezzen a parlament és politikai határozatban ítélje el a magyar országgyűlés törvénymódosítását. Miroslav Lajčák külügyminiszter feladatul kapta, hogy hívja össze az EU- és a NATO-tagállamok Szlovákiában akkreditált nagyköveteit, és ismertesse meg velük a szlovák álláspontot. Lajčáknak ezen túl az ET Parlamenti Közgyűléséhez, az Európai Parlamenthez, az EBESZ kisebbségi főbiztosához, az Észak-atlanti Szövetség Közgyűléséhez kell fordulnia, s ott is tiltakoznia kell a magyar állampolgársági törvény módosítása ellen.

Ficót és Szlovákiát különösen felháborítja, hogy még a magyar kormány megalakulása és programnyilatkozatának elfogadása előtt ilyen törvény születik Budapesten, ráadásul nem sokkal a Trianon-évforduló előtt. Kijelentette: a magyar kártyát most Magyarország húzta elő, nem ő, Szlovákia csak reagál. Beszélt arról, hogy jól ismerik a Fidesz elképzeléseit, nem először találkoznak velük, tudják, hogy 15 millió magyarban gondolkoznak, ezért akarják Magyarország és a külföldön élő magyarok viszonyát intézményesíteni. Újra megismételte: a magyar törvény célja, hogy erősítse a kisebbségben élő magyarok identitását Magyarország, és gyengítse Szlovákia iránt. Ezt Pozsony nem fogja eltűrni, s olyan intézkedésre készül, hogy aki saját kérésre felvesz egy más állampolgárságot, veszítse el a szlovákot. Fico azt is kijelentette: amint megtudták, hogy a magyar törvényből törölni akarják az állampolgárság tartós magyarországi lakhelyhez kötését, már hangot adtak nemtetszésüknek. A szlovák fél szerint a magyar törvény exterritoriális, a szlovák állampolgárok 10 százalékát érinti, így kizárólag csak kétoldalú államközi megállapodással lehet rendezni.

Lajčák még hozzátette azt is, hogy a magyar törvény semmit nem kínál a szlovák állampolgároknak, csak jogbizonytalanságot. Kétségesnek tartja, megáll-e a nemzetközi jogban az az érvelés, hogy egy már nem létező állam, a Magyar Királyság 1879-es állampolgársági törvényére hivatkozik, s ennek alapján – úgymond – etnikai alapon akar külföldieknek állampolgárságot adni.

A szlovák kormány mostantól ugrásra készen várja a magyar országgyűlés döntéseit, s ha azok bekövetkeznek, még a parlamenti választások előtt meghozza az ellendöntéseket, ebben semmilyen választási kampány megakadályozni nem fogja.

(Felvidék Ma)