Fotó: MTI/AP/Navalny Team
Ljudmila Navalnaja, Alekszej Navalnij édesanyja
Hirdetés

Hozzátette: egyelőre nem tudni, „a hatóságok megakadályozzák-e, hogy a temetést a család kívánsága szerint tartsák meg, úgy, ahogyan Alekszej megérdemli”.

Navalnij családja és a munkatársai egy hete követelik a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban meghalt 47 éves ellenzéki politikus holttestének kiadását.

„Alekszej holttestét átadták az anyjának. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki ezt velünk együtt követelte” – írta Kira Jarmis.

A politikus anyja, Ljudmila Navalnaja, aki fia haláláról értesülve azonnal a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található börtönhöz utazott, jelenleg a közeli Szalehard városban tartózkodik – tette hozzá a szóvivő.

Korábban írtuk

„A temetés továbbra is függőben van. Nem tudjuk, hogy a hatóságok beavatkoznak-e, hogy a szertartás ne a család akarata szerint történjék, és ne olyan legyen, amelyet Alekszej megérdemel” – tette hozzá a szóvivő.

Megfigyelők szerint ha nyilvános temetést tartanak, azon az elhunyt politikus számos támogatója részt venne, és zavaró lenne az elnökválasztásra készülő Vlagyimir Putyin rendszere számára. A választás május 15. és 17. között esedékes.

A 2010-es években Navalnij tömegeket volt képes mozgósítani, elsősorban Moszkvában.

Navalnij halálhíre nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. Több nyugati vezető, közöttük Joe Biden amerikai elnök Putyint vádolta Navalnij haláláért.

Előzőleg Navalnij özvegye, Julija és a lánya követelte a holttest kiadását. Julija Navalnaja egy videóban „nyílt sátánizmussal” vádolta meg az orosz elnököt.