„Kínzás, megaláztatás és éhezés: ez az, amit az ukránok átélnek az orosz börtönökben és táborokban” – mutatott rá az államfő. Kiemelte, hogy eddig 3767 ukrán férfit és nőt sikerült fogolycserével hazavinni. „Szinte mindenki közülük hosszú távú kezelést és rehabilitációt igényelt. Oroszország több ezer embert tart jogellenesen fogva, és nem hagyott fel az ukrán gyerekek elhurcolásával sem. A világon mindenkivel, aki tiszteli az emberi életet, össze kell fognunk, és mindent meg kell tennünk, hogy kiszabaduljanak. Számítunk a Vatikán és minden partnerünk segítségére” – írta Zelenszkij.

Hirdetés

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője kijelentette, hogy Oroszország hamis tranzitrendszert alkalmaz, amely lehetővé teszi a szankcionált áruk szállítását az EU-országokból Közép-Ázsiába és a kaukázusi régióba. „Közvetítő cégeket használnak a kettős felhasználású nyugati elektronikai alkatrészek beszerzésére, továbbá fiktív vállalkozásokat is létrehoznak, hogy tartályhajókból álló +árnyékflottájukkal+ cseppfolyósított földgázt szállítsanak” – fejtette ki a Telegramon. Megjegyezte, hogy az orosz fegyverek nyugati alkatrészeket is tartalmaznak. „Eközben az Oroszország-Irán-Észak-Korea szövetség már katonaivá vált, és nyíltan kigúnyolja a demokráciákat. Egyre kevesebb idő marad a demokráciák pozícióinak megerősítésére világszerte, amiért haladéktalanul cselekednünk kell” – figyelmeztetett a tisztségviselő.

Az ukrán főügyészség közölte, hogy a donyecki régióban lévő Szelidove közelében az orosz katonák agyonlőttek két foglyul ejtett ukrán katonát. A hivatal a háborús törvények és szokások megsértése és szándékos emberölés címén indított vizsgálatot. A főügyészség hírszerzési információkra hivatkozva közölte, hogy október 18-án helyi idő szerint 14 óra 38 perckor az orosz fegyveres erők tagjai elfogtak két ukrán katonát az ukrán erők állásai elleni támadásuk során Pokrovszk térségében. „A megszállók arccal lefelé fektették le a fegyvertelen hadifoglyokat. A lábukkal a földhöz nyomva tartották őket, majd egy idő után közvetlen közelről automata fegyverekkel lelőtték őket” – írta a hivatal a Telegramon. Kiemelte, hogy a hadifoglyok meggyilkolása a genfi egyezmények durva megsértésének és súlyos nemzetközi bűncselekménynek minősül.

Korábban írtuk

Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg hétfőn a régió pokrovszki térségét ágyúzta, aminek következtében Mirnohradban hárman meghaltak, ketten pedig megsebesültek, továbbá károk keletkeztek egyebek mellett 15 többszintes lakóházban és egy üzlethelyiségben.

Az ukrán energetikai minisztérium közleményben tájékoztatott arról, hogy hétfőn déltájban az orosz hadsereg szisztematikus ágyúzása miatt lekapcsolták a két vezeték egyikét, amely az orosz megszállás alatti zaporizzsjai atomerőművet összeköti Ukrajna egységes energiarendszerével. Az erőművet így most már csak egy vezeték látja el, ami miatt ismét veszélybe került a biztonságos működéséhez szükséges külső áramellátása. Ha a nukleáris létesítményt teljesen leválasztják a külső áramról, újabb teljes áramszünet következik be az atomerőműben, ami veszélyt jelent a biztonságra„ – figyelmeztetett a tárca. ”Amint a biztonsági helyzet lehetővé teszi, az energetikai mérnökök mindent megtesznek az atomerőmű tápvezetékének helyreállítása érdekében„ – szögezte le Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

Ivan Fedorov, Zaporizzsja megye kormányzója arról adott hírt, hogy a megyeszékhely, Zaporizzsja központja elleni reggeli orosz rakétacsapásban az eddigi adatok szerint két ember halt meg, és 15 megsebesült.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz Buk-M3 légvédelmi rakétarendszert hatvan kilométerre a frontvonaltól. A fegyver értékét 40-50 millió dollárra becsülik. A kijevi katonai vezetés nem hozta nyilvánosságra, hol lőtték ki a rakétarendszert.

Az ukrán vezérkar hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 680 ezret, előző nap az ukrán erők egyebek mellett 24 orosz harckocsit, 24 tüzérségi és egy légvédelmi fegyvert, valamint 46 drónt semmisítettek meg.