Az ICC tavaly márciusban adott ki elfogatóparancsot Putyin ellen háborús bűncselekmények vádjával amiatt, hogy az orosz hatóságok ukrajnai gyerekek százait vitték el illegálisan Oroszországba a megszállt ukrán területekről. Oroszország nem részes állama az ICC statútumának, és ezért nem ismeri el az ICC joghatóságát, és tagadja a vádat, politikai indíttatásúnak tartja.

Hirdetés

Az elfogatóparancs kötelezi a Római Statútum 124 részes államát, közöttük Mongóliát, hogy vegye őrizetbe Putyint, és szállítsa őt Hágába bírósági tárgyalásra, amennyiben az orosz elnök az ország területére lép.

„Felszólítjuk a mongol hatóságokat, hogy tegyenek eleget a kötelező nemzetközi elfogatóparancsnak és szállítsák Vlagyimir Putyint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra” – írta a Telegramon az ukrán külügyminisztérium.

Előzőleg arra a kérdésre, hogy Moszkvát aggasztja-e Mongólia ICC-tagsága, Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője újságíróknak kijelentette: „nem, nem aggódunk emiatt. Nagyon jó viszonyban vagyunk mongol barátainkkal”.

Korábban írtuk

Arra kérdésre, hogy tárgyaltak-e a mongol hatóságokkal az elfogatóparancsról, Peszkov kijelentette: „A látogatást, annak minden aspektusát nyilvánvalóan már megterveztük”.

Vlagyimir Putyint szeptember 3-ára várják Ulánbátorba. Azóta, hogy a bíróság kiadta ellene az elfogatóparancsot, ez lesz az első látogatása olyan országban, amely részes állama a Római Statútumnak. Mongólia 2000-ben írta alá és 2002-ben ratifikálta a Római Jegyzőkönyvet.

Mongóliában Putyin amellett, hogy találkozik meghívójával, Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel, részt vesz azokon az ünnepségeken, amelyeket a szovjet és a mongol hadsereg által a japánok felett 1939-ben a halhín-goli csatában aratott győzelem 85. évfordulójáról emlékeznek meg. Az orosz elnök legutóbb 2019-ben járt Mongóliában.