Fotó: ShutterStock/john smith williams
Hirdetés

Kim Dzsong Un hiányolta az újításokat és az intelligens stratégiát az ország újabb ötéves gazdasági tervének kidolgozása során. Azzal vádolta a kabinet tagjait, hogy olyan programokat terveznek, amelyek semmi lényegi innovációt nem tartalmaznak a korábbi elhatározásokhoz képest.

„A tervek nem tükrözik vissza pontosan a párt ideológiáját és irányelveit, valamint hiányoznak belőlük az innovatív meglátások és okos stratégiák”

– jelentette ki a kormányülésen Kim Dzsong Un, akit a KCNA idézett.

Ráadásul – az észak-koreai vezető szerint – egyes ágazatokra vonatkozó elképzelések irreálisan lettek megszabva, míg másokban olyan célokat határoztak meg, amelyeket könnyűszerrel el lehet érni.

Kim Dzsong Un emellett sürgette az áruk és alapanyagok hazai termelésének fokozását. Szakértők szerint ennek oka a Kínával folytatott kereskedelem összeomlása lehet, ez a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt nagyjából 80 százalékkal zsugorodott.

Korábban írtuk

Csütörtökön ért véget a kommunista országban kormányzó Koreai Munkapárt négynapos plenáris ülése, amelyen Kim Dzsong Un egyebek mellett kifejtette elképzeléseit a Korea-közi viszonyról, a más államokkal fenntartott kapcsolatokról, valamint a pártszabályokról és a személyzeti kérdésekről is.

Kim Dzsong Unt a Koreai Munkapárt kongresszusán a párt új főtitkárává választották januárban. A szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az észak-koreai vezető egyeduralmát. Kim Dzsong Un ezzel megszerezte magának a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsong Il halála óta betöltetlen tisztséget.