Az első fontos módosítás szerint minden, Oroszország elleni, nem nukleáris állam által elkövetett agresszió, amiben nukleáris fegyverekkel rendelkező ország is részt vesz vagy támogatja azt, „közös támadásnak” minősül. Medvegyev szerint „mindenki érti, mely országokról van szó”.

Hirdetés

Medvegyev kiemelte, hogy „egyenértékű nukleáris védelmet” élvez Belarusz is „a lengyelek és a NATO számos kisebb államának örömére”, mint Oroszország legközelebbi szövetségese, fogalmazta meg a volt orosz elnök.

A harmadik fő pont a levegőben és az űrben bekövetkező ellenséges behatolásokat érinti. Medvegyev hangsúlyozta, hogy az „ellenség légiközlekedési, rakéta- és dróneszközeinek” nagyszabású támadásai és határátlépése „bizonyos feltételek mellett alapot adhatnak a nukleáris fegyverek alkalmazására.” Ez figyelmeztetés „nem csak a rohadt neonáci rezsimnek, hanem Oroszország minden ellenségének, akik a világot nukleáris katasztrófa felé sodorják” – teszi hozzá a volt orosz elnök.

Medvegyev rámutatott, hogy minden, a nukleáris védelem igénybevételére okot adó helyzetet más tényezőkkel együtt kell megítélni, és a döntést a nukleáris fegyverek használatáról a főparancsnok, vagyis az elnök hozza meg. Oroszország korábbi elnöke úgy véli, hogy ezek a normatív változások „lehűthetik azok hevét, akik még nem veszítették el az önvédelmi ösztönüket.”

Korábban írtuk

Az eredeti cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható IDE kattintva.