Az Oroszország és Kína közötti együttműködés „a nemzetközi színtér egyik fő stabilizáló tényezője” – mondta Putyin Hszinek a kétoldalú asztanai találkozón a TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint, és megígérte, hogy kapcsolataikat tovább erősítik. Az Oroszország, Kína, India, Irán, Pakisztán és a négy közép-ázsiai volt szovjet tagállam alkotta SCO „az igazságos és többpólusú világrend egyik fontos tartópillére”- tette hozzá.

Hirdetés

A Moszkva és Peking közötti együttműködés „nem irányul senki ellen”, és a két ország nem akar létrehozni semmilyen blokkot vagy szövetséget – szögezte le Vlagyimir Putyin a nyugati országok által működtetett többoldalú mechanizmusokra utalva. „Moszkva és Peking közös történelmének egyik legjobb időszakát éli most” – jegyezte meg.

Elmondta: arra számít, hogy Hszi részt vesz a BRICS országcsoport októberi kazanyi csúcstalálkozóján is.

Az eredetileg Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta BRICS januárban felvett öt új tagot, köztük Egyiptomot és Iránt. Kína szeretné, ha Kazahsztánt is felvennék a BRICS-be, amelynek célja, hogy ellensúlyozza a nyugati gazdasági dominanciát a világban.

Korábban írtuk

Hszi Csin-ping azt emelte ki, hogy a két országnak mindenképpen fenn kell tartania a barátságát „ebben a meglehetősen összetett nemzetközi helyzetben”. A Hszinhua kínai hírügynökség azt idézte a kínai elnöktől, hogy a két országnak erőfeszítéseket kell tennie „legitim jogaik és érdekeik megvédésére” is.

A Kreml közlése szerint a kétoldalú tárgyaláson beszéltek az ukrajnai háborúról is, és egyetértettek abban, hogy hiábavaló bármilyen béketárgyalás Oroszország részvétele nélkül.

Putyin több más kétoldalú tárgyalást is tartott már a csütörtökig tartó SCO-csúcson. Hszi Csin-ping előtt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, Navaz Saríf pakisztáni miniszterelnökkel, Ilham Aliyev azeri elnökkel és Uhnágín Hürelszüh mongol köztársasági elnökkel találkozott.

Hszi és Putyin ezt megelőzően májusban Pekingben találkozott, és megállapodtak abban, hogy elmélyítik a két ország átfogó kétoldalú stratégiai partnerségét.

A kétnapos SCO-csúcson várhatóan jóváhagyják az újonnan jelentkező Fehéroroszország tagságát a 2001-ben megalapított szervezetben.