„Az ukrajnai válság folytatódik, Kína egy olyan, valódi békekonferencia mielőbbi összehívását szorgalmazza, amelyet Oroszország és Ukrajna is elismer, minden fél egyenlő részvételével és minden béketerv őszinte megvitatásával”

Hirdetés

– mondta Vang a kínai külügyminisztériumnak a RIA Novosztyi orosz hírügynökség által ismertetett közleménye szerint.

A kínai diplomácia vezetőjével folytatott kétoldalú megbeszélésen Szergej Lavrov, a BRICS soros elnökségét ellátó Oroszország külügyminisztere köszönetét fejezte ki Pekingnek azért a döntéséért, hogy nem küld képviselőt a Svájcban a hétvégén megrendezésre kerülő, Ukrajnáról szóló konferenciára. Lavrov hangsúlyozta, hogy az a fórum nem feltételezi sem Oroszország egyenrangú részvételét, sem pedig az összes békekezdeményezés és a kialakult realitások méltányos figyelembevételét.

Vang Ji közölte, hogy Kína kész teljes mértékben támogatni Oroszország BRICS-elnöki munkáját, és együttműködni Oroszországgal a tömörülés stratégiai partnerségének megerősítésén, ösztönözni a globális Dél megerősítését célzó közös fellépéseket, és még aktívabban kiállni a multilateralizmus támogatása, a közös fejlődés előmozdítása mellett.

Az orosz diplomácia vezetője a hivatali partnereivel folytatott tanácskozáson elmondta, hogy a BRICS a tavalyi johannesburgi csúcstalálkozó határozatainak megvalósításán dolgozik, különösen tekintettel a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer javítására, valamint a nemzeti valutákban történő elszámolások platformjának kialakítására a kölcsönös kereskedelemben. Arról is szólt, hogy a közelmúlt nemzetközi eseményei szerinte „levetették a Nyugat álarcát”, amely a saját „szabályokon alapuló” rendjét akarja ráerőltetni a világra, saját dominanciájának megőrzése érdekében.

Korábban írtuk

Lavrov mások mellett találkozott Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel is, akivel egyebek között arról tárgyalt, miként kellene fokozni a nemzetközi erőfeszítéseket annak érdekében, hogy mielőbbi tűzszünet jöjjön létre a Gázai övezetben.

A BRICS országok Nyizsnyij Novgorodban hétfőn megkezdődött kétnapos külügyminiszteri találkozóján a tíz tagállamon (Brazília, Oroszország, India, Kína, a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, Irán, Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia) kívül a csoporttal baráti országok képviselői is részt vesznek. A mostani az első külügyminiszteri találkozó a BRICS idei bővítése után.