„A Gaemi, amely várhatóan az elmúlt nyolc év legerősebb vihara lesz Tajvanon, szerdán késő este ér partot az északkeleti partvidéken”

Hirdetés

– közölték tajvani meteorológusok, hozzátéve, hogy a Gaemi „erős tájfun” minősítést kapott, központjának közelében óránként akár 227 kilométeres széllökésekre is számítani kell.

Miután áthaladt a szigeten, az előrejelzések szerint csütörtök délután és éjszaka között másodszor is partot ér a Fucsien tartománybeli Fuding és Csincsiang közötti partvidék mentén, később Kína keleti részeit is érintve – jelentette a kínai meteorológiai központ.

A tajvani kormány közlése szerint a katasztrófaelhárítási munkálatok miatt 29 ezer katonát helyeztek készenlétbe, és több mint 4000 embert evakuáltak a ritkán lakott hegyvidéki területekről, ahol nagy esélye van a földcsuszamlásoknak. A szigeten az erősödő vihar miatt máris több sérültről és egy halottról érkezett jelentés.

A szakértők szerint a tájfun akár 1800 milliméternyi esőt is hozhat a Tajvan középső és déli részén elterülő hegyvidéki megyékre, és az esőzések a jövő hét közepéig kitartanak majd.

Korábban írtuk

A Gaemi és a délnyugati monszun szerdán heves esőzéseket és nagy áradásokat eredményezett a Fülöp-szigetek fővárosában és északi tartományaiban is, aminek következtében ott tizenketten meghaltak, és több mint 600 ezer embert evakuálni kellett.