Fotó: ShutterStock/plavevski
Hirdetés

A kínai elnök a 15. BRICS-csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján mondott beszédében gratulált a tervek szerint 2024. január 1-jén csatlakozó országoknak, Argentínának, Egyiptomnak, Etiópiának, Iránnak, Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek. Meglátása szerint a bővítés tükrözi a fejlődő országokkal folytatott együttműködés iránti elkötelezettségüket, amely megfelel a nemzetközi közösség elvárásainak és a feltörekvő piacok közös érdekeit szolgálja.

Hszi Csin-ping beszédében közös munkára szólította fel a BRICS-országokat, mellyel „új fejezetet nyithatnak a szolidaritás és az együttműködés nevében”.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a Telegramon közzétett közleményben azt írta, hogy kudarcba fulladtak az Egyesült Államok Oroszország elszigetelésére tett kísérletei, a csúcstalálkozón született eredményeket pedig zseniálisnak nevezte.

Szaúd-Arábia csatlakozása a BRICS-országok ambiciózus törekvéseit jelzi a globális színtéren is, amely alternatívát kínálhat a több évtizedes szaúdi-amerikai szövetség mellett – mutatott rá a szaúdi diplomácia vezetője. „Alig várjuk az együttműködés továbbfejlesztését, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsünk és a kívánt szintre juttassuk a kapcsolatainkat” – mondta Feiszál bin Farhán Ál Szaúd külügyminiszter a csúcstalálkozón a meghívás bejelentését követően.

Korábban írtuk

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek államelnöke közölte, hogy nagyra értékeli országa meghívását a feltörekvő államok csoportjába. Az Egyesült Arab Emírségek már részvényese BRICS-országok által életre hívott multilaterális fejlesztési banknak.

Az argentin kormány üdvözölte a csoportba való felvételét. „Főszereplőkké válunk a világ népességének 40 százalékát képviselő csoport közös céljainak elérésében” – mondta videoüzenetében Alberto Fernández argentin elnök. Elmondása szerint logikus döntés született az országát érintő geopolitikai és gazdasági kihívások tekintetében. Hangsúlyozta, hogy a BRICS kulcsfontosságú szerepet tölt be a globális pénzügyi mechanizmusban, amely a fejlődés, a kereskedelem, a befektetések és a társadalmi jólétet biztosításáért felelős. A BRICS-országok közül Kína és Brazília már most Argentína legfontosabb kereskedelmi parterei közé tartozik.

A BRICS-országok vezetői „nagyszerű pillanatnak” nevezték Etiópia meghívását a csoportba. Abiy Ahmed etióp miniszterelnök nyilatkozatában kijelentette, hogy Etiópia készen áll az együttműködésre egy befogadó és virágzó globális rend érdekében.

Hat ország csatlakozhat a BRICS-hez a csúcstalálkozó döntése nyomán

A legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS csoport johannesburgi csúcstalálkozóján hat új országot hívtak meg a szervezetbe – jelentette be az esemény házigazdája, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön.

Szaúd-Arábia és Irán mellett Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást 2024. január 1-jével a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoportba.

A BRICS-tagállamok vezetői a csúcstalálkozón egyhangúan a szervezet további bővítése mellett foglaltak állást azzal az indoklással, hogy szembe tudjanak nézni a világméretű „zűrzavar és átalakulás” korszakával. A tagok között azonban véleménykülönbség volt a bővítés mértéke és gyorsasága tekintetében.

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok által elszigetelt Oroszország, illetve a Washingtonnal kereskedelmi és külpolitikai kérdésekben vitában álló Kína – Dél-Afrikával együtt – a szervezet gyors bővítését támogatta, hogy ellensúlyozzák a Nyugat befolyását.

Brazília és India, amelyek szorosabb kapcsolatokat kívánnak kiépíteni a Nyugattal, nem támogatták a szervezet gyors és nagyméretű bővítését.

Dél-Afrika szerint több mint 40 ország mutatott érdeklődést a csatlakozás iránt, közülük 22 hivatalosan is bejelentette ezt a szándékát.

A világ népességének mintegy 40 százalékát tömörítő BRICS-országok a globális hazai össztermék (GDP) mintegy negyedét állítják elő, egységes vízió hiányában azonban a szervezet egyelőre a méretéhez képest kisebb globális politikai és gazdasági befolyással bír.