„A magát az emberi jogok védelmezőjének címkéző Egyesült Államokban olyan krónikus betegségek burjánzanak, mint a pénzimádat, a faji megkülönböztetés, a fegyveres és rendőri erőszak, valamint a vagyoni polarizáció. Az emberi jogi szabályozás és az igazságszolgáltatás rendkívüli visszalépést szenvedett el, ami tovább ássa alá az amerikai nép alapvető jogait és szabadságait” – ismerteti a kínai szerv jelentését a közmédia hírportálja.

Hirdetés

A Kínai Népköztársaság Államtanácsi Tájékoztatási Hivatala szerint a 2022-es év mérföldkőnek számító visszaesést jelent az Egyesült Államok emberi jogi helyzetében.

A Jelentés az Emberi Jogok Megsértéséről az Egyesült Államokban 2022-ben című dokumentumot épp aznapra, tehát március 28-ra keltezték, amikor kezdetét vette az idei amerikai demokrácia-csúcs. Mint ismert, a főszervező Egyesült Államok az atlanti szövetségi rendszerből se Magyarországot, se Törökországot nem hívta meg a találkozóra.

A kínai állami szerv jelentésében nyilvános, bárki számára elérhető forrásokra hivatkozik, igen gyakran olyan mértékadó nyugati, amerikai médiumokra, mint a CNN, a New York Times, a Wall Street Journal, a Fox, a USA Today, a Guardian vagy a BBC, de több ízben az amerikai adminisztráció nyilvános kutatásait jelöli meg forrásaként.

Az Egyesült Államok világelső a tömeges lövöldözések terén

A dokumentum szerint az Egyesült Államok világelső a fegyvertartás, a fegyveres gyilkosságok és a tömeges lövöldözések terén.

A Gun Violence Archive honlap szerint az Egyesült Államokban a tömeges lövöldözések száma jelentősen megnőtt az elmúlt években. 2022-ben a fegyveres erőszak 43341 ember halálát okozta, és 37763 embert sebesített meg. 636 tömeges lövöldözés történt az Egyesült Államokban, ami átlagosan napi kettőt jelent. Amerika lőfegyverrel elkövetett emberölések száma nyolcszor magasabb, mint Kanadáé, 13-szor magasabb, mint Franciaországé, és 23-szor magasabb, mint Ausztráliáé.

Továbbra is emelkedik a rablások száma

A súlyos bűncselekmények, például a gyilkosságok és a rablások száma továbbra is emelkedik. A USA Today szeptember 11-én arról számolt be, hogy 2022 első felében a Nagyvárosok Vezetőinek Szövetsége (MCCA) tagvárosaiban az emberölések 50 százalékkal, a súlyos testi sértések pedig mintegy 36 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest.

A Wall Street Journal 2022. szeptember 6-án azt írta, hogy 2022 szeptemberében New Orleansban az emberölések száma 141 százalékkal, a lövöldözések 100 százalékkal, az autórablások 210 százalékkal, a fegyveres rablások pedig 25 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest. A Council On Criminal Justice 2022. július 28-i jelentése szerint 2022 első felében a rablások 19 százalékkal, a lopások pedig 20 százalékkal emelkedtek az Egyesült Államok nagyvárosaiban. A Fox News 2022. július 7-ei cikke szerint 2021 júniusa óta New Yorkban a bűnözés összességében 31 százalékkal, a nagy értékű lopások 41 százalékkal, a rablások 36 százalékkal, a betörések közel 34 százalékkal nőttek, a bűncselekmények áldozatainak száma pedig negyedévente mintegy ezerrel emelkedett. A CNN 2022. június 8-i jelentése szerint az amerikaiak 72 százaléka elégedetlen az ország bűnözés csökkentésére vagy ellenőrzésére irányuló politikájával.

„A fegyveres erőszak amerikai betegséggé vált” – vonták le a következtetést a kínaiak.

Egyre rosszabb a rendőri erőszak helyzete

„Az Egyesült Államok egy olyan ország, amelyet a szélsőséges erőszak határoz meg, ahol az embereket mind az erőszakos bűncselekmények, mind az erőszakos bűnüldözés fenyegeti, és biztonságuk messze nem garantált. A börtönök túlzsúfoltak, és modern rabszolgatartó intézménnyé váltak, ahol a kényszermunka és a szexuális kizsákmányolás mindennapos” – állítják a jelentés szerzői.

A dokumentum szerint a rendőri erőszak helyzete egyre rosszabb. 2022-ben rekordszámú, 1239 ember halt meg rendőri erőszak következtében az Egyesült Államokban – ez derül ki a Mapping Police Violence című adataiból.

Az év során mindössze 10 olyan nap volt, amikor nem történt rendőri emberölés.

Az Egyesült Államokban a legmagasabb a bebörtönzési ráta a világon

Az Egyesült Államokban a legmagasabb a bebörtönzési ráta a világon, a börtönkörülmények pedig borzalmasak. A Guardian 2022. október 1-jei jelentése szerint 100 000 emberre vetítve közel 500 ember van bebörtönözve az Egyesült Államokban, ami körülbelül ötszöröse a brit, hatszorosa a kanadai és kilencszerese a németországi értéknek.

Az illegális bevándorlás ellen védekező közép-európai országokra gyakran rásütött iszlamofóbia terén sem makulátlan az Egyesült Államok a dokumentum szerint. 2021-ben az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsához 6720 panasz érkezett, köztük 308 gyűlölet- és előítéletességgel kapcsolatos panasz, ami 28 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest; 679 rendészeti és kormányzati túlkapásra vonatkozó panasz, ami 35 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest; 1298 munkahelyi és közterületi diszkriminációs eset, ami 13 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Az amerikai demokráciát a pénz működteti

A választási költségek azóta ugrottak meg, hogy 2010-ben és 2014-ben feloldották az adományozási korlátokat. Az OpenSecrets által közzétett elemzés szerint a 2022-es félidős állami és szövetségi választások összköltsége közel 17 milliárd dollár volt, ami a történelem legdrágább választását jelenti.

A szövetségi jelöltek és politikai bizottságok 8,9 milliárd dollárt, míg az állami jelöltek, pártbizottságok és szavazási intézkedésekkel foglalkozó bizottságok 7,8 milliárd dollárt költöttek, mindkettő rekordot jelent. A CNN 2022. december 8-án arról számolt be, hogy a 2022-es öt legdrágább szenátusi versenyre közel 1,3 milliárd dollárt költöttek az előválasztások és az általános választások során. Az élen a pennsylvaniai szenátusi verseny áll, ahol ebben a ciklusban közel 375 millió dollárt fordítottak a versenyre.

„A politikai adományok oligarchiát teremtenek” – áll a jelentésben. A milliárdosoktól származik az összes szövetségi szintű adomány 15 százaléka 2021. január 1. és 2022. szeptember 30. között, szemben a 2020-as választási ciklus 11 százalékával – jelentette a Reuters 2022. november 9-én, hozzátéve, hogy Soros György pénzember volt a legnagyobb egyéni adományozó, aki több mint 128 millió dollárt költött a demokrata kampányok támogatására.

„A milliárdosok vagyona megfojtotta a demokráciánkat” – idézte a jelentés Frank Clementét, az Amerikaiak az Adóügyi Igazságosságért (Americans for Tax Fairness, ATF) szervezet ügyvezető igazgatóját.

A politikusok személyes haszonszerzés céljából kihasználják pozíciójukat

A magas rangú politikusok előzetesen sok olyan érzékeny információhoz juthatnak hozzá, amelyek lehetővé teszik számukra a nyereségszerzést.

A dokumentum felidézte Nancy Pelosi volt demokrata-párti képviselőházi elnök korábbi ügyeit: Nancy Pelosi és férje, Paul Pelosi bejelentett nettó vagyona több mint 114 millió amerikai dollár, és vagyonuk nagy része befektetésekből, például részvényekből és opciókból származik – írta a The Hill 2022. július 24-i véleménycikkében. Paul Pelosi 2021 márciusában több mint 5 millió dollár értékben 25 ezer Microsoft-részvényre vonatkozó opciót gyakorolt. Kevesebb mint két héttel később az amerikai hadsereg nyilvánosságra hozott egy 21,9 milliárd dolláros üzletet a Microsofttal.

A vállalat részvényei az üzlet bejelentése után meredeken emelkedtek. 2022 júniusában Paul Pelosi 5 millió dollárig terjedő részvényopciókat vásárolt az Nvidia, egy vezető félvezetőgyártó cégtől. A vásárlásra akkor került sor, amikor a kongresszus éppen szavazni készült egy olyan jogszabályról, amely 52 milliárd dollárnyi, a chipgyártó ipar felemelésére elkülönített támogatást eredményezne. Nancy Pelosi házelnöki mandátuma alatt Pelosiék mintegy 30 millió dollárt kerestek olyan nagy technológiai cégeket érintő ügyletekből, amelyekben a volt házelnök által szabályozott nagyvállalatok érintettek.

A 435 képviselőházi tag közül 2019 és 2021 között 183-an kereskedtek részvényekkel saját maguk vagy közvetlen családtagjaik révén – írta a Daily Mail 2022. szeptember 13-i véleménycikkében.

Hozzátette, hogy legalább 97-en vásároltak vagy adtak el olyan részvényeket, kötvényeket vagy más pénzügyi eszközöket saját maguk vagy házastársuk révén, amelyek közvetlenül kötődtek kongresszusi munkájukhoz.

Növekvő faji megkülönböztetés és egyenlőtlenségek

A jelentés felidézi, hogy az ENSZ faji megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó bizottsága az Amerikai Egyesült Államok 2022. szeptember 21-én közzétett, az Egyesült Államok tizedik-tizenkettedik jelentéséről szóló, 2022. szeptember 21-én közzétett záró észrevételeiben megállapította, a gyarmatosítás és a rabszolgaság elhúzódó örökségei továbbra is táplálják a rasszizmust és a faji megkülönböztetést országszerte.

Továbbra is magas a faji gyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma

A faji gyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma továbbra is magas. Tizenöt amerikai nagyvárosban 2020 és 2021 között kétszámjegyű növekedést tapasztaltak a gyűlölet-bűncselekmények számában, és 2022 augusztusáig mintegy 5 százalékkal nőtt az előítéletekkel motivált incidensek száma – derül ki a Kaliforniai Állami Egyetem San Bernardino-i gyűlölet és szélsőségesség tanulmányozó központjának tanulmányából.

A Mapping Police Violence weboldal statisztikái azt mutatják, hogy a 2013 és 2022 közötti rendőrségi gyilkosságok során a fekete amerikaiakat 2,78-szor nagyobb valószínűséggel ölték meg rendőrök, mint a fehéreket, a fegyvertelen fekete amerikaiakat pedig 1,3-szor nagyobb valószínűséggel ölték meg rendőrök, mint a fehéreket. Bostonban, Minneapolisban és Chicagóban a feketék több mint 20-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg rendőr által, mint a fehérek.

A National Public Radio (NPR) a National Registry of Exonerations jelentésére hivatkozva 2022. szeptember 27-én arról számolt be, hogy a feketék az Egyesült Államok lakosságának kevesebb mint 14 százalékát teszik ki, de 53 százalékát teszik ki azoknak, akiket tévesen ítéltek el súlyos bűncselekményért, majd büntetésük legalább egy részének letöltése után szabadultak. A fekete amerikaiak körülbelül hétszer nagyobb valószínűséggel ítélték el őket tévesen három súlyos bűncselekmény miatt, mint a fehéreket, és a feketék 19-szer nagyobb valószínűséggel ítélték el őket tévesen kábítószer-bűncselekmények miatt – tette hozzá a National Registry of Exonerations jelentése

A BBC 2022. júliusi jelentése szerint az Egyesült Államokban a fehér és fekete lakástulajdonosi arányok közötti különbség 120 éve a legnagyobb.

Súlyosbodó megélhetési válság az alsóbb osztályok körében

A Statista Research Department 2022. szeptember 30-án közzétett adatai szerint az Egyesült Államokban a Gini-együttható 2021-ben rekordmagasra, 0,49-re emelkedett, mivel a szegénységi ráta már a második egymást követő évben nőtt, 37,9 millió ember él szegénységben. Az amerikai jegybank statisztikái szerint az Egyesült Államok lakossága leggazdagabb 1 százalékának teljes vagyona 2021 negyedik negyedév végén elérte a rekordot jelentő 45,9 billió amerikai dollárt, és vagyonuk több mint 12 billió dollárral, azaz több mint egyharmadával nőtt a COVID-19 világjárvány alatt. Az amerikai családok által 2022 közepén tartott mintegy 1,7 billió dolláros többletmegtakarításból mintegy 1,35 billió dollár a keresők felső felénél volt, míg az alsó felénél mindössze 350 milliárd dollár.

A hajléktalanok száma drámaian megnőtt. Az Egyesült Államok Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztériuma által kiadott 2022-es hajléktalan-helyzetet értékelő éves jelentés szerint 2022-ben több mint 580 000 amerikai tapasztalta, hogy egyetlen éjszaka hajléktalan volt, és 40 százalékuk fedél nélküli helyeken, például az utcán, elhagyott épületekben vagy más, emberi tartózkodásra alkalmatlan helyeken élt. Az elmúlt három év során Kaliforniában legalább 22 500 fővel 173 800-ra nőtt a fedél nélküliek száma. Az állam azonban csak mintegy 5000 férőhelyet biztosít a hajléktalanok számára. A Los Angeles Times 2022. december 21-én arról számolt be, hogy a kaliforniai Long Beachen a hajléktalanok száma drámai mértékben, 62 százalékkal nőtt a 2020-as évhez képest, köztük 1282 krónikusan hajléktalan, fogyatékkal élő emberrel.

Csökkenő átlagos várható élettartam, sérülő környezeti jogok

Az átlagos várható élettartam jelentősen csökkent Amerikában a kínaiak jelentése szerint. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központja által 2022 augusztusában közzétett jelentés szerint az Egyesült Államokban a várható élettartam 2019 és 2021 között összesen 2,7 évvel, 76,1 évre csökkent, ami 1996 óta a legalacsonyabb érték.

A kormányzás hiánya veszélyezteti a környezeti jogokat – vélekednek a jelentés szerzői. Az American Broadcasting Company 2022. június 21-én arról számolt be, hogy Louisianában a nagy mennyiségű ipari hulladék sok „rákos sikátort” hozott létre a Mississippi folyó mentén, ahol 95 százalékkal magasabb a légszennyezés miatti rákos megbetegedések kockázata, mint az ország többi részén.

A Chicago Tribune 2022. július 13-án arról számolt be, hogy Illinois államban több mint 8 millió lakos ivóvizében mutattak ki legalább egy per- és polifluoralkil anyagot, úgynevezett örökké vegyi anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségre, ami a helyi lakosság mintegy 60 százalékát teszi ki.

A romló környezeti helyzet kapcsán az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 2022 júniusában úgy döntött, hogy a Környezetvédelmi Ügynökségnek nincs joga a Kongresszus felhatalmazása nélkül szabályozni a szén-dioxid-kibocsátást, és nem kötelezheti az erőműveket arra, hogy fosszilis tüzelőanyagokról megújuló energiára álljanak át.

Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője rámutatott, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése „visszaesés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.”

Történelmi visszalépés a nők és a gyermekek jogaiban

A kínai jelentés nehezményezi, hogy a nők elvesztették az abortusz alkotmányos védelmét Amerikában. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság Roe kontra Wade ítéletének hatályon kívül helyezésével megszűnt a nők abortuszhoz való alkotmányos joga A jelentés szerint ez „hatalmas csapást mér a nők emberi jogaira és a nemek közötti egyenlőségre”.

A féktelen fegyveres erőszak a gyermekek életét fenyegeti. A Kaiser Family Foundation 2022. október 14-én kiadott egy jelentést, amely szerint 2011 és 2021 között közel 18 500 17 éves és annál fiatalabb gyermeket öltek meg fegyveres erőszak következtében az Egyesült Államokban. 2021-ben naponta átlagosan hét gyermeket öltek meg lövöldözésben. A Washington Post 2022. december 11-én arról számolt be, hogy 2022-ben több mint 5800 18 év alatti gyermek sérült meg vagy halt meg lövöldözés következtében az Egyesült Államokban. 2022. december 1-jére a gyermekeket érintő halálos kimenetelű lövöldözések több mint kétszeresére nőttek 2021-hez képest, és a gyermekeket érintő nem halálos kimenetelű lövöldözések is 80 százalékkal emelkedtek.

2022-ben az iskolai lövöldözések száma pedig 302 volt, ami 1970 óta a legmagasabb érték.

Aránytalanul magas a gyermekszegénység

Az amerikai népszámlálási hivatal 2022. szeptember 13-án közzétett adatai szerint 2021-ben az Egyesült Államokban a szegénység országos aránya 12,8 százalék volt, a gyermekszegénység aránya pedig 16,9 százalék. Mississippi és Louisiana államban, valamint Washingtonban a gyermekszegénység aránya 27,7 százalék, 26,9 százalék és 23,9 százalék volt. A Columbia Egyetem Szegénységi és Szociálpolitikai Központjának kutatása rámutatott, hogy az Egyesült Államokban a gyermekszegénység aránya a 2021. decemberi 12,1 százalékról 2022 májusára 16,6 százalékra emelkedett, ami 3,3 millió további szegénységben élő gyermeket jelent.

A gyermekmunka illegális alkalmazása az ismételt tiltás ellenére is fennáll. A National Center for Farmworker Health, egy amerikai nonprofit szervezet becslése szerint 300 000 és 800 000 közötti kiskorút foglalkoztatnak az Egyesült Államokban a farmokon.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma szerint 2022-ben több millió amerikai tinédzsert foglalkoztattak a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a kiskereskedelemben, a szórakoztatóiparban és az építőiparban.

A USA Today 2022. november 13-án számolt be arról, hogy egy wisconsini ipari takarító céget azzal vádolnak, hogy több mint 30, 13-17 éves gyermeket foglalkoztatott illegálisan takarítóként húsfeldolgozó üzemekben és farmokon. Több kiskorú alkalmazott megsérült a munkában, köztük egy 13 éves, akit maró tisztítószerektől égett meg.

Az Egyesült Államok ma még mindig az egyetlen olyan ország az ENSZ 193 tagállama közül, amely nem írta alá a gyermekek jogairól szóló egyezményt.

Humanitárius katasztrófát okoztak a katonai beavatkozások

A jelentés felidézte, John Mearsheimer amerikai tudós rámutatott, hogy a „liberális hegemónia” politikája keretében az Egyesült Államok hajlamos folyamatosan háborúkat provokálni, ami növeli a konfliktusokat a nemzetközi rendszerben és instabilitást okoz.

A tengerentúli amerikai katonai műveletek humanitárius katasztrófákat okoztak – a jelentés értékelése szerint. 2022. december 20-án a Common Dreams nonprofit amerikai médium „Warren, Jacobs Accuse Pentagon of Vastly Undercounting Civilians Killed by US Military” című cikkében rámutatott, hogy az Airwars brit székhelyű megfigyelő csoport adatai szerint csak az amerikai légicsapások 2001 óta közel 100000 bombázás során 48000 civilt öltek meg

Embertelennek értékelik az Egyesült Államok bevándorláspolitikáját

A kínai jelentés az Egyesült Államok bevándorláspolitikáját is embertelennek értékeli. 2022-ben közel 2,4 millió migránst tartóztattak fel az amerikai határon, ami 37 százalékos növekedés 2021-hez képest, és a valaha mért legmagasabb szám. A jelentés szerzői szerint a migránsok élethez való joga súlyosan veszélyeztetett. A Fox News 2022. október 22-én arról számolt be, hogy

2022-ben 856 migráns halt meg az Egyesült Államok déli határán, ami az eddigi legmagasabb szám.

A dokumentum arra is rámutat, hogy az USA elutasítja a guantánamói fogolytábor bezárását. A 2002-ben létrehozott guantánamói fogolytáborban egykor mintegy 780 embert tartottak fogva, akiknek többségét tárgyalás nélkül zárták be, és akiket kegyetlen és embertelen bánásmódnak vetettek alá.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Az angol nyelvű jelentés ITT érhető el.

Korábban írtuk