Maria Sarantseva a külképviselet vízumosztályán dolgozott hivatalnokként a lap szerint. Főnökei kifogásoltak egy tudományos munkát, amelyet a török Journal of Crises and Political Research című folyóiratban publikált. Az észt lap azt állította, hogy az többnyire orosz forrásokon alapult, és a „Kreml retorikája” köszönt vissza benne – írja Postimees nyomán az Orosz Hírek.

Hirdetés

Sarantseva 18 oldalas elemzése a német származású amerikai szociálpszichológus, Erich Fromm munkáin alapul, aki zsidó származású, a nácik elől menekült, és a nacionalizmus sötét oldalainak hangos kritikusa maradt.

Fromm elmélete szerint a nacionalizmus a modern társadalmak megküzdési mechanizmusa, amely szélsőséges esetekben a nemzeti felsőbbrendűség érzéséhez vezet. Ahogy egy nárcisztikus zavarral küzdő személy elutasítja azokat a dolgokat, amelyek ellentmondanak önnön önérzetének téveszméjének, a radikális nacionalisták hajlamosak figyelmen kívül hagyni a valóságot – vetette fel a kutató.

Sarantseva tanulmánya azzal érvelt, hogy a Fromm által javasolt keretrendszer magyarázatot adhat a modern Ukrajna társadalmára, amelyet különösen paranoidnak és agresszívnek jellemzett. Szerinte az ukránokat erősen traumatizálta a Szovjetunió összeomlását követő életszínvonal-csökkenés és káosz, és a nacionalizmusban kerestek menedéket.

Korábban írtuk

Az egyik legutóbbi példában Dmitro Korcsinszkij veterán ukrán nacionalista támogatta a 14 évesek katonai mozgósítását, ha az ország túlélése érdekében szükséges. A tizenévesek is tudnak harcolni – érvelt egy e heti interjúban, az afrikai konfliktusokban alkalmazott gyermekkatonákra hivatkozva.

A nacionalista szélsőségesek felemelkedése Ukrajnában a nyugati támogatású 2014-es puccs óta a Kreml szerint a Kijevvel folyó ellenségeskedés egyik fő oka. Moszkva a radikálisok befolyásának tulajdonítja, hogy az ukrán kormány az orosz nemzetiségűeket diszkrimináló törvényeket fogadott el, és ezek hatályon kívül helyezését a konfliktus egyik legfontosabb követelésévé tette.