Az elkövetőt – egy 28 éves, Bangladesből származó férfit – letartóztatták.

Hirdetés

A tízéves kislány édesanyjával a Bresciához közeli San Colombano di Collio településen élt, egy volt szállodában kialakított húszfős menekültszálláson. Anya és lánya egy évvel ezelőtt érkezett Olaszországba a közép-afrikai térségből, és menedékkérelmet nyújtottak be. A szintén menedékkérő férfi is ugyanezen a szálláson lakott.

A kislány október elején hasi fájdalmakra panaszkodott: a kórházi vizsgálat során derült ki, hogy megerőszakolták, és gyermeket vár. Szülői belegyezéssel terápiás terhességmegszakításnak vetették alá. Védett helyen helyezték el édesanyával, jelenleg pszichológusok igyekeznek nekik segíteni a trauma feldolgozásában.

Az eset most került nyilvánosságra, mivel Andrea Polichetti prefektus hétfőn egyeztetést hívott össze a területi hatóságok vezetőivel. Az Il Giornale di Brescia napilapnak úgy nyilatkozott, felül kell vizsgálni a menedékkérők elhelyezését, valamint a menekültszállások működését. Brescia prefektusa hangsúlyozta, hogy a bevándorlókra nagy szükség van a térség vállalkozásainál, de a befogadást szabályozni kell.

Mirella Zanini, aki 1999 óta Collio polgármestere, hangoztatta, hogy “az együttélés nehézségeit” már számtalanszor jelezték a hatóságoknak.

Brescia területén mintegy 120 kiscsoportos migránsszállás működik, amelyeket szövetkezetek tartanak fenn menedékkérők számára. Évente közel 1500 személyt tudnak ellátni.

San Colombano di Collióban 2015-ben nyitották meg a befogadóközpontot, amely az úgynevezett mikrokategóriába tartozik. Akkor a valamivel kevesebb mint kétezer lakosú településen ezer aláírás gyűlt össze a központ megnyitása ellen, és tüntetést is rendeztek.

Mirella Zanini szerint az utóbbi majdnem tíz év alatt kiderült, hogy a menekültszállás lakói nem integrálódtak.

Korábban írtuk