Németország és a Baltikum azt fontolgatja, hogy elvenné Magyarországtól az EU soros elnökségét, amiért Orbán Viktor mindenféle egyeztetés nélkül indította el békemisszióját, és még Vlagyimir Putyinnal is találkozott Moszkvában – írja a Corriere della Sera nyomtatott kiadása. A lap idézi Hanno Pevkurt, az észt védelmi minisztérium vezetőjét, aki azt mondta, a magyar kormányfő tárgyalásai elvonják a figyelmet a fő fókuszról, ami szerinte Ukrajna győzelme, valamint EU- és NATO-tagsága.

Hirdetés

A Tagesspiegel viszont úgy értesült, hogy elsősorban Donald Tusknak van elege a békemisszióból, és maga a lengyel miniszterelnök kéri majd szerdán Brüsszelben, hogy nyíltan beszéljenek a következményekről az uniós nagykövetek találkozóján.

A lap szerint Orbán Viktor alábecsülhette a reakciók hevességét, és a zárt ajtók mögött már tárgyalnak arról, hogy megfosztják Budapestet a tanácsi elnökségtől. A név nélkül nyilatkozó források 15-20 főre teszik azon nagykövetek számát, akik „egyértelmű üzenetet” akarnak küldeni szerdán.

A TVN24-nek Radoslaw Sikorski, Tusk külügyminisztere arra a kérdésre, hogy valóban szóba kerül-e a magyar elnökség lerövidítése, azt felelte, hogy „Magyarország valóban visszaél a bizalmunkkal„.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.