Egy több mint két évtizeddel ezelőtt kitoloncolt iráni migráns gyilkolta meg a hatvanéves Eva Engberget, miután minden további nélkül vissza tudott térni Svédországba, adta hírül a Fria Tider.
 

Képernyőfotó: expressen.se


Képernyőfotó: expressen.se

Eva Engberg Umeå városában megörökölt elhunyt testvére után egy parasztházat, ám az 52 éves Amir Zamani – akit korábban több erőszakos bűncselekményért is elítéltek – úgy döntött, joga van a házhoz tartozó garázst használni. Arra azért tartott igényt, mert az asszony testvére nem fizetett neki vissza halála előtt egy tartozást. 

Eva Engberg rettegett Zamanitól, aki a garázsból próbált kétes üzleti ügyleteket bonyolítani. A nő soha nem akarta, hogy ott legyen, ezért kilakoltatási eljárást indított vele szemben, amelynek eredményeképpen – legalábbis úgy hitte, – megszabadult a férfitól.

Azonban Zamani nem adta fel, és a rendőrségi jelentés szerint 2017 szeptemberében meggyilkolta a középkorú nőt, akinek testét halálra rugdalva találták meg házának lépcsője alatt. 

Zamanit 1997-ben deportálták Svédországból Irakba, azonban csupán egy esztendővel később már vissza is tért a skandináv államba, ahol aztán – számos ideiglenes tartózkodási engedélynek és fellebbezésnek köszönhetően – a kegyetlen gyilkosság idején is tartózkodott.

Zamanit Eva Engberg meggyilkolásáért 16 évnyi börtönbüntetésre és kitoloncolásra ítélték 2018. május 17-én.