Fotó: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi
Hirdetés

A hatóságok szerint eddig tizennégy kolerás megbetegedést jelentettek, tizenegyet Pemba településről, hármat pedig Mecufiból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra figyelmeztetett, hogy a katasztrófa sújtotta területen több mint 188 ezer ember szorul egészségügyi ellátásra, vagy van kitéve fertőzésveszélynek.

A WHO szerint a tartomány nehezen megközelíthető térségei miatt egyelőre még nem lehet felmérni az egészségügyi rendszerben keletkezett károkat, sem a fokozott egészségügyi kockázatokat.

A 41 életet követelő Kenneth ciklon volt a második, amely rövid időn belül lecsapott a dél-afrikai országra. Az Idai ciklon márciusban söpört végig a déli Sofala tartományon, pusztítása következtében több mint ezer ember vesztette életét, illetve több ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

A WHO bejelentette, hogy átvezényli Cabo Delgadóba egészségügyi szakemberekből álló csoportját, amelyet eredetileg Beira településre küldött az Idai pusztítását követően. Az Egészségügyi Világszervezet egyéb felszerelések mellett víztisztító tablettákat, és hullazsákokat is küldött a helyszínre.

„Még van idő a kolera kockázatainak kezelésére, de sürgősen kell cselekednünk” – mondta Djamila Cabral, a WHO mozambiki igazgatója.