Antidemokratikusnak, költségvetési terrornak tartja az Európai Bizottság javaslatát ifj. Lomnici Zoltán. A javaslat szerint feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését a következő költségvetési ciklusban. 
 


Képernyőfotó: echotv.hu

Az alkotmányjogász az Echo TV Napi Aktuális című műsorában elmondta: a bizottságnak nincs joga kiszervezni a miniszterek tanácsának hatáskörét.
 
Mint ismert, az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027) – közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán. A brüsszeli testület közleménye szerint az újonnan javasolt eszköz lehetővé teszi az unió számára, hogy „felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon”.

Erre reagálva ifj. Lomnici Zoltán kifejtette: az eddigi gyakorlat szerint akkor lehetett költségvetési forrásokat megvonni, ha az adott tagállam esetében nem volt meg a költségvetési fegyelem: amennyiben nem felelt meg a maastrichti szerződésben foglaltaknak, illetve a koppenhágai kritériumoknak az államháztartás valamely mutatója, vagyis korábban szakmai szempontok alapján vonták meg a kohéziós pénzeket – húzta alá az alkotmányjogász. 

Ez a javaslat költségvetési terror, a V4-ek megregulázása, antidemokratikus és nem EU-konform – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán. 

Nem lehet alárendelni egy bosszúpolitikának a költségvetési pénzek elosztását. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Ha pedig a görögnek adják cserébe, egy pénznyelőbe tolják a pénzt a migrációs politika tekintetében, az megint nem lehet megoldás – tette hozzá a jogász, aki bízik abban, hogy észhez térnek az Európai Bizottságban. 

(echotv.hu)

A teljes beszélgetés: