Az orosz gáz Németországba és Európa többi részébe történő szállítására épült létfontosságú energetikai infrastruktúra 2022 szeptemberében víz alatti robbanások következtében megrongálódott.

Hirdetés

A Politiken cikke szeptember 26-án jelent meg, de nagyrészt észrevétlenül maradt. Kedden azonban újra felbukkant az X-en (korábban Twitter), és állításait Glenn Greenwald és más neves független újságírók is újra megosztották.

A cikk szerint az amerikai hadihajók a dán Bornholm szigetétől keletre lévő térségben úgy tevékenykedtek, hogy a jeladójukat kikapcsolták.

A lap megszólaltatta John Anker Nielsent, a Bornholm közelében fekvő dániai Christianso kikötőjének kikötőmesterét. Elmondta, hogy úgy döntött, megosztja a 2022 szeptemberi események részleteit, annak ellenére, hogy kezdetben „nem volt szabad semmit sem mondani” róluk.

Korábban írtuk

Nielsen szerint négy-öt nappal az Északi Áramlat robbanásai előtt mentőakciót indított a térségben, miután kikapcsolt jeladókkal rendelkező hajókat észlelt, és vészhelyzetet feltételezett.

Amikor azonban a dán mentők megközelítették a helyszínt, látták, hogy a szóban forgó hajók az amerikai haditengerészet hajói voltak – mondta Nielsen.

A haditengerészeti parancsnokság ekkor azt mondta Nielsennek és kollégáinak, hogy forduljanak vissza – emlékezett vissza a kikötőparancsnok.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.