Az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi rendkívüli ülésén Robert Wood felszólította a két afrikai ország kormányát, hogy „lépjenek vissza a háború széléről”, a nemzetközi közösséget pedig arra kérte, hogy tegyenek ők is azonnali lépéseket a kongói kormányerők és külföldi szövetségeseik, valamint a Ruanda által támogatott lázadócsoportok között zajló harcok mielőbbi befejezésére.

Hirdetés

Wood a régió többi államát, köztük a Dél-Afrika Köztársaság, Burundi, Uganda, Tanzánia és Malawi kormányát ugyanakkor arra sürgette, hogy indítsák újra a diplomáciai tárgyalásokat országaik között.

Az amerikai ENSZ-küldött megismételte a Fehér Ház múlt heti követelését is, amely szerint a Március 23. Mozgalom (M23) tuszi lázadócsoport azonnal vonuljon ki a térségből, Ruanda pedig szüntesse be a fegyveres csoport támogatását, és vonja ki erőit, köztük légvédelmi rakétarendszereit Kongó területéről.

A ruandai külügyminisztérium hétfőn már elutasította Washington felszólítását arra hivatkozva, hogy csapatai ruandai területet védenek, miközben Kongó „látványos katonai mozgósítást” hajt végre a közös határ közelében. Közleményben a tárca emellett azt állította, hogy az általuk támogatni vélt Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) lázadócsoport – amelynek tagjai között nagy számban vannak jelen az 1994-es ruandai népirtás feltételezett hutu elkövetői – „teljes mértékben integrálódott” a kongói hadseregbe.

Korábban írtuk

Wood az ENSZ BT szerdai ülésén bejelentette azt is, hogy a KDK keleti részén tevékenykedő öt különböző fegyveres csoport, köztük a FDLR és az M23 hat vezető tagját fegyverembargóval, utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással járó szankciós intézkedésekkel sújtják.

Az Európai Bizottság európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletekért (ECHO) felelős részlege szerdán közölte, hogy a KDK keleti részén zajló ádáz harcok miatt mintegy 135 ezer ember volt kénytelen elmenekülni Goma városából, valamint további 100 ezer Minovából.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a fokozódó erőszakcselekmények nyomán a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki az elmúlt években. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) tavaly év végi jelentése szerint az országban csaknem 7 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására.