Három külföldi állampolgárt letartóztattak az incidenssel kapcsolatban – jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP, miközben egy „külföldi hatalmat” gyanítanak az ügy mögött. Az egyik gyanúsítottat, egy bolgár állampolgárt, aki a koporsókat szállító furgont és a többi gyanúsítottat irányította, nem sokkal a felfedezés után vették őrizetbe a környéken. A sofőr azt állította, hogy 40 eurót kapott a szállításért.

Hirdetés

Két másik, állítólag ukrán és német állampolgárságú személynek sikerült elmenekülnie a helyszínről, de elfogták őket, amikor megpróbáltak felszállni egy Németországba tartó vonatra. A rendőrség úgy véli, hogy három másik külföldi állampolgár is érintett volt, de úgy tűnik, sikerült elmenekülniük az országból.

Az interneten terjedő felvételeken rendőrök vizsgálják az út szélén fekvő koporsókat. A médiajelentések szerint a koporsók gyakorlatilag üresek voltak, csak némi gipszmaradvány volt bennük.

A francia hatóságok egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást az esetről, a gyanúsítottak indítékairól, illetve arról, hogy melyik „idegen hatalmat” gyanítják a háttérben. Az installáció feltehetően arra az ötletre utal, hogy francia katonákat vezényeljenek Ukrajnába, hogy Kijevet támogassák a Moszkva elleni harcban – ezt az ötletet Emmanuel Macron francia elnök az elmúlt hónapokban többször is említette.

Korábban írtuk

Macron megjegyzései éles bírálatokat váltottak ki Moszkvából, amely arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés komoly eszkalációval járna, és még közelebb hozná az Oroszország és a Nyugat közötti teljes konfrontációt – olvasható az Orosz Hírek oldalán.