Zaharieva Ursula von der Leyen döntése alapján a startupokért, kutatásért és innovációért felelős biztosi pozíciót töltené be, azaz viszonylag súlytalan portfóliót vinne, de ebben – az Euractiv információi szerint – megakadályozhatják a szekrényében rejtőző csontvázak.

Hirdetés

A Mandiner ismerteti, Ekaterina Zaharieva igazságügyi minisztersége alatt macedónok pénzért válthattak maguknak hamisított igazolást bolgár származásukról, amelynek alapján bolgár, vagyis európai uniós állampolgárságot szerezhettek.

Az igazolásonként 550–1500 eurós kenőpénz volt Zaharieváék kormányának egyik koalíciós pártja számára a legfőbb bevételi forrás; az ügyleteket bonyolító Külhoni Bolgárokért Felelős Állami Ügynökség főtitkáránál 285 ezer euró készpénzt találtak. Miniszterként Zaharieva volt az, aki kirúgta az ügyet 2018-ban nyilvánosságra hozó köztisztviselőt.

Zaharievának az útlevélügy mellett egy másik korrupciós botrány is súlyos problémákat okozhat az EP-ben; 2019-ben ugyanis külügyminiszterként azt javasolta, hogy Bulgária észak-macedóniai tiszteletbeli konzuljává nevezzék ki Orce Kamcevet, Észak-Macedónia leggazdagabb oligarcháját, akit az USA 2023-ban korrupció miatt szankciók alá vett. A konzuli megbízatás diplomáciai immunitást biztosított volna Kamcevnek, melyet aztán egyéb botrányai miatt végül nem kapott meg.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.

Korábban írtuk