Az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe. Nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben rendelték meg és kényszerítették a tagállamokra – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután kiderült, hogy a Pfizer és a BioNTech idén januárban pert indított a magyar kormány ellen a Covid–19 elleni vakcinák egy részének vételára miatt.

Hirdetés

A Politico birtokába került dokumentumok szerint hárommillió BioNTech/Pfizer-vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy hatvanmillió euró értékben.

Ahogy arról a lap is beszámolt, Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről, és gyakorlatilag sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A mintegy 35 milliárd eurós üzlet kapcsán 2022 januárjában vizsgálat is indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja nem találta meg a kérdéses sms-eket.

Az uniós ombudsman arra jutott, hogy Ursula von der Leyenék szándékosan hátráltatták a munkáját, amikor azt állították, semmiféle szöveges üzenetet nem találtak a bizottsági elnök és Bourla között. Később kiderült, hogy állítólag csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az sms-eket nem, mondván, azok túlságosan rövid életűek, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

Korábban írtuk

A korábban szintén korrupcióval gyanúsított magyarellenes uniós biztos, Vera Jourová is az sms-esek rövid életű, múlandó jellegével védte Ursula von der Leyent.

A teljes cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.