A módosítást Vlagyimir Putyin orosz elnök javasolta szerdán, aki szerint a nukleáris stratégiának „közös támadásnak” kell tekintenie „bármely nem nukleáris állam által, de egy nukleáris állam részvételével vagy támogatásával Oroszország ellen elkövetett agressziót”, amely nukleáris választ váltana ki. Az új szabályok vonatkozhatnának egy esetleges ukrán támadásra mélyen Oroszország belsejében a Nyugat által szállított fejlett fegyverekkel, vagy egy Kijev által Oroszország vagy legközelebbi szövetségese, Fehéroroszország ellen indított „masszív” rakétacsapás esetén.

Hirdetés

„A doktrína módosításai készen állnak. Most formalizálják őket” – mondta Peszkov Pavel Zarubin újságírónak egy vasárnap megjelent interjúban. Kifejtette, hogy annak ellenére, hogy Moszkva az elmúlt két évben többször is figyelmeztetett az eszkalációra, „a nyugati veszett fejek folytatják veszett politikájukat, amelynek nagyon-nagyon negatív következményei lehetnek mindenki számára”.

„Azt látjuk, hogy a nyugati államok [az ukrajnai konfliktusban] való részvételének mértéke folyamatosan növekszik. Nincs fékjük, kinyilvánítják a folytatás szándékát, hogy biztosítsák Ukrajna győzelmét” – hangsúlyozta a szóvivő, kijelentve, hogy ilyen háttérrel szemben Oroszországnak „döntéseket kell hoznia, nekünk pedig készen kell állnunk a végrehajtására”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.

Korábban írtuk