„Nem lesz ingyen gáz” – hangsúlyozta.

Hirdetés

„Senki sem fog ingyen gázt szállítani, ez egyszerűen lehetetlen, és csak rubelben lehet érte fizetni” – nyomatékosította.

Peszkov szerint Oroszország érdekelt abban, hogy külföldön értékesítse gázát, és továbbra is megbízható szállító akar maradni. Mint mondta, a külföldi vállalatoknak meg kell érteniük, hogy euróért és dollárért vehetnek rubelt, és ezzel a devizával fizethetnek a gázért, „de facto gyakorlatilag semmi sem változik”. Rámutatott, hogy a rubel alapú gázvásárlással kapcsolatos folyamatnak minden lehetőségét a vonatkozó elnöki rendelet értelmében március 31-ig fogják kiszámítani az illetékes orosz intézmények.

A szóvivő az új követelményt „az Oroszországi Föderáció ellen vívott gazdasági háború” miatt megváltozott konjunktúrával és környezettel indokolta.

Korábban írtuk

Moszkvával szemben, az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz invázióra reagálva, több tucat ország gazdasági büntetőintézkedéseket léptetett életbe, amelyek a rubelt kibocsátó orosz jegybankot is érintik.

 Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalan országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt „a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron”. Hangsúlyozta, hogy a változások csak a fizetés pénznemét érintik.

Putyin azt mondta, hogy a külföldi fogyasztók számára lehetőséget kell biztosítani a szükséges tranzakciók lebonyolítására, és világos, átlátható fizetési eljárást kell kialakítani számukra, beleértve a rubel vásárlását az orosz devizapiacon.