– Tapasztalt szerző és író, aki tudja, hogy mi az, ami működik, ha ő mondja el – nyilatkozta Zelenszkijről az amerikai közrádiónak Bob Falls Tony-díjas színházi rendező. – Tehetséges abban, hogy egyszerre sugározza a dühöt és a sebezhetőséget. Ez valószínűleg be van próbálva (mint minden színdarab), mégis teljesen spontánnak és élőnek tűnik az adott pillanatban.

Hirdetés

Élete szerepét játssza az ukrán elnök

A New York Times amerikai napilap egyenesen odáig ment, hogy a Zelenszkijről szóló portrécikkben leírják, Ukrajna elnökeként élete szerepét játssza.

Az általa A nép szolgája című televíziós sorozatban alakított Vaszilij Petrovics Goloborodkóhoz hasonlóan ő is egy hétköznapi ember, aki váratlanul hatalomra került.

Az ukrán elnök színészként nagyon is tisztában van azzal, hogyan lehet meggyőzni az embereket. A kampányát is hangzatos ígéretekkel kövezte ki, némelyik azonban mára feledésbe merült – írja a Magyar Nemzet.

Zelenszkij ígérete, miszerint nem nevez ki barátokat és az adott szakterületen kívül eső embereket a legmagasabb kormányzati posztokra, már a kezdetektől fogva kudarcot vallott. Mindössze két nappal a beiktatása után gyerekkori barátját, Ivan Bakanovot nevezte ki az ukrán SBU biztonsági ügynökség első helyettes vezetőjévé. Bakanovot azóta leváltották, árulás előkészítésének vádja mellett – ismerteti a lap.

Kormányzati állásokat kaptak az elnökhöz közel álló személyek

Bakanov a kezdetekkor egyike lett annak a harminc, az elnökhöz közel álló személynek, akik Zelenszkij hivatalba lépése után kormányzati állásokat kaptak. Emellett az Ukrajnai Választók Bizottsága nevű civil szerint közel húsz olyan személy kapott valamilyen központi hivatalban kinevezést, aki személyesen ismerte Zelenszkijt.

Emblematikus, és a sajtó által előszeretettel tárgyalt ügy lett Alexander Rodnyánszkij ügye is, akit az elnök gazdasági főtanácsadóvá nevezett ki megválasztása után. Rodnyánszkij annak a filmproducernek a fia, aki annak idején országosan ismertté tette Zelenszkijt, mint színészt.

Zelenszkij kinevezési gyakorlata a korrupció tekintetében is rossz fényt vetett a szárnyait bontogató elnökre. Zelenszkij előzőleg azzal vádolta elődjét, Petro Porosenkót, hogy megfeledkezett arról a törvényről, amely megtiltja, hogy olyan személyek kapjanak kormányzati kinevezést, akik a hazaárulással elítélt Viktor Janukovics elnöksége alatt is vezető tisztségeket töltöttek be.

Zelenszkij egy nappal a beiktatása után megszegte ezt az ígéretet, amikor Andrij Bohdant nevezte ki kabinetfőnökévé. Bohdan Janukovics alatt dolgozott a kormányban, a kormány korrupcióellenes megbízottjaként, és a törvény értelmében tíz évre el kellett volna tiltani a kormányzati szolgálattól.

Megválasztását követően csökkenni kezdett az elnök népszerűsége

A Magyar Nemzet azt írja, mindezek alapján nem meglepő, hogy Zelenszkij népszerűsége megválasztását követően csökkenni kezdett, és a Statista közvélemény-kutatási adatbázis szerint 2021 márciusában az akkor megkérdezettek mindössze 38 százaléka válaszolt úgy, hogy Zelenszkij elnökként megvalósított tetteivel legalább „többnyire” egyetért.

A teljes mértékben az elnököt támogatók aránya ekkor mindössze 12 százalék volt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk