„Mindannyiunknak meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a súlyos biztonsági helyzettel”

Hirdetés

– jelentette ki a titkosszolgálat vezetője, Charlotte von Essen azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta az országot fenyegető veszélyekről szóló éves jelentést. Hozzátette, hogy az orosz fenyegetésen kívül Kína és Irán is azon dolgozik – szerinte részben közösen -, hogy megváltoztassák a jelenlegi nemzetközi biztonsági rendszert.

A titkosszolgálat szerint Svédország külföldi ellenségei tovább gerjeszthetik mind a szélsőjobboldali, mind az iszlamista csoportok részéről érkező fenyegetéseket.

„Külföldi hatalmak erőszakos szélsőségeseket és más típusú szervezeteket és személyeket használhatnak fel arra, hogy a biztonságot veszélyeztető tevékenységeket folytassanak”

– áll a közleményben.

A titkosszolgálat műveleti vezetője, Fredrik Hallström a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy mivel egyre több orosz kémet utasítottak ki nyugatról, Moszkva megváltoztatta taktikáját, és új módszereket alkalmaz.

Korábban írtuk

A svéd titkosszolgálat tavaly augusztusban a belpolitikai és nemzetközi feszültségeket is okozó Korán-égetések miatt az ötszintes skálán hármasról négyesre emelte a terrorkészültségi fokozatot.