Az ABC című spanyol lap, a BBC brit közszolgálati média, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Süddeutsche Zeitung című német újságok, valamint a Financial Times című brit lap egyaránt a vasárnapi választásokkal kapcsolatban foglalkoztak pénteken Magyarországgal.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Senki sem kételkedhet annak az Orbán Viktornak a politikai tehetségében és erejében, aki egy olyan kis országot, mint Magyarország, referenciává tett számos, az EU-val szemben kritikus európai számára” – fogalmazott kis keretes írásában az ABC című spanyol konzervatív napilap. A szövegben, amely Hermann Tertsch budapesti különtudósító Orbán a kampányát a bevándorlás elleni sikereire alapozza című cikkéhez kapcsolódik, a lap kiemelte: Európában egyre többen szeretnének Orbánhoz hasonló vezetőt, aki félelem nélkül kimondja azt, amit ők gondolnak, de nem mernek kimondani. Orbán gazdaságpolitikája működik, az ország többsége pedig előnyben részesíti a mai magyar társadalmat azzal szemben, amit Nyugat-Európában lát – írta. 

Az ABC szerint az „orbáni opciónak”, amelynek épp akkora jövője van Magyarországon, mint Európa többi részén, a korrupció az Achilles-sarka.

Terjedelmes háttéranyagot szentelt az április 8-i magyarországi választásoknak pénteken a BBC hírportálja Nick Thorpe-nak, a brit közszolgálati média közép-európai tudósítójának tollából. Az ember, aki szerint megszállták Európát című írás bemutatja Orbán Viktor politikai pályáját, a jelenlegi magyar helyzetet és történelmi kitekintést ad Magyarország közelmúltjáról, emellett kitér a kedvező gazdasági helyzetre, de a korrupciós vádakra, a sokak által bírált médiatörvényre és a civil szervezetek elleni támadásokra is.

Orbán Viktor rányomta személyisége bélyegét az európai politikára, a kormányfőt világszerte nagyra tartják azok, akik meg kívánják óvni a nemzeti szuverenitást a globalizációtól – írta a BBC, hozzátéve, történelmi megítélése attól fog függeni, hogy végül a győztes vagy a vesztes oldalon találja-e magát. Ha a visegrádi országok megerősödnek, és egyfajta ellensúlyt tudnak majd képezni Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár Európa-víziójával szemben, akkor Orbán „megnyugodhat”. Ha pedig végül a bírálói is arra a véleményre jutnak, hogy igaza volt, amikor „átokként” azonosította a migrációt, akkor győzelmet hirdethet. De ha az uniós támogatásokat a jövőben az európai értékek tiszteletben tartásához kötik, vagy ha a magyarok belefáradnak „autoriter hatalomgyakorlási stílusába”, akkor Orbán Viktor ”magára fog maradni„ – olvasható a cikkben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása szerint biztosnak tűnik Orbán Viktor vasárnapi győzelme, amihez az is hozzájárul, hogy az ellenzék széttöredezett. A cikk a Nézőpont Intézet március 28-ai felmérését idézi. Eszerint a Fidesz 52 százalékon, a Jobbik 15, az MSZP 11, az LMP és a DK 8-8 százalékon áll. A többi kis párt az idézett felmérés szerint nem jut be a parlamentbe.

A Süddeutsche Zeitung is Orbán Viktor győzelmét prognosztizálja. A lap szerint az ellenzék esélyeit rontja, hogy a menekültkérdés uralja a Fidesz kommunikációját – szerintük a miniszterelnök 2010 óta kiüresítette a jogállamot és ellenőrzése alatt tartja a magyarországi média legnagyobb részét.

A Focus.de online kiadása szerint ugyancsak biztosra vehető Orbán Viktor győzelme. A lap a Republikon Intézet keddi közvélemény-kutatását idézi, amely 41 százalékot mért a Fidesznek, 21 százalékot a Jobbiknak és 19 százalékot az MSZP-nek. A 41 százalék ebben az esetben elég az abszolút többséghez. A lap szerint a magyar választási törvény a legerősebb pártot részesíti előnyben: a relatív szavazattöbbség elég lehet az abszolút többség megszerzéséhez.

A Tagesschau.de szerint is alig van esély a változásra. Az ellenzéki győzelemhez ugyanis az kellene, hogy a jelöltjeik legalább 40 egyéni választókörzetben nyerni tudjanak. Erre azonban kevés az esély a lap szerint.

A Financial Times (FT) című brit üzleti napilap internetes cikkében úgy vélekedik, az ellenzéki pártok, a média és a magyar civil társadalom számára a vasárnapi választásokkal kapcsolatos kérdés nem csak az, hogy Orbán Viktor megnyeri-e a választásokat. A legutóbbi burkolt fenyegetések, a médiában kiszivárgott és a már beterjesztett új jogszabályok a kritikusok azon aggodalmait táplálták, amelyek szerint az újabb győzelem felbátoríthatja a Fidesz kormányt, hogy az Európai Unióval, a demokráciával és a jogállamisággal szemben keményebb álláspontot képviseljen – írja a szerző, Neil Buckley. A cikk idézi Orbán Viktort, aki hangsúlyozta: ”a választás után elégtételt veszünk, erkölcsit, politikait, jogit„.
    
A FT hírösszefoglalójában is a magyar választásokkal foglalkozott, közölve, hogy a felmérések szerinti legvalószínűbb eredmény Orbán parlamenti többsége lesz. Orbán Viktor ”szélsőjobboldali miniszterelnök„ összecsapott az Európai Unióval az illiberális demokrácia kiépítésére irányuló törekvése miatt. Ellenfelei pedig azzal vádolják, hogy két kormányciklusa alatt nőtt a korrupció. Orbán tekintélyelvű módon lecsapott a médiára, ezért kevés független hang maradt – tették hozzá.

(demokrata.hu – H.Zs.; MTI)