Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Hirdetés

Ez volt a két pártelnök első négyszemközti, ismerkedő jellegű megbeszélése.

A Zöldekkel kezdett tárgyalások várhatóan több időt vesznek majd igénybe, mivel ők korábban még nem vettek részt kormányzati munkában, és képviselőik közül többen újak a parlamentben – mondta el a tárgyalásokról nyilatkozva Sebastian Kurz. Az ÖVP listavezetője leszögezte: a megbeszélések alapján dől majd el, érdemes-e megkezdeni a koalíciós tárgyalásokat, vagy sem. Hangsúlyozta, hogy döntésre egyelőre nem lehet számítani. Kurz szerint ugyanis a programpontok egyeztetése mellett ugyanúgy fontos, vajon a Zöldek szeretnének-e részt venni a kormány munkájában, és érzik-e ennek felelősségét.    

Kurz és Werner Kogler elsősorban a jövőbeni tárgyalások ütemtervéről egyezett meg. Szó esett arról is, hogy mely témákat kell érinteni a későbbi megbeszélések során.    

Sebastian Kurz a szeptember 29-i választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal. A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) delegációja csütörtökön egyeztetett a néppárttal. A tárgyalások után a párt listavezetője, Pamela Rendi-Wagner bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni.

A harmadik helyezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP előző koalíciós partnere jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytat tárgyalásokat a néppárttal.     A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldek hattagú delegációjával múlt héten kezdte meg a tárgyalásokat a Néppárt küldöttsége. A két párt listavezetője közötti négyszemközti egyeztetések várhatóan pénteken folytatódnak.