Az Egyesült Államokban egyre komolyabb vitákat, szinte belpolitikai válságot generál az ukránoknak adott katonai segítségnyújtás kérdése. Vannak, akik szerint mindenféle szállítást le kellene állítani. A képviselőházban a republikánus többség rendre ellenáll az ukrán szükségletek finanszírozására szolgáló költségvetési kiegészítés megszavazásának – írja az Economist nyomán a Híradó.hu.

Hirdetés

Közben az ukrán erők egyre több eszközben, fegyverben és töltényben is hiányt szenvednek. Tavasszal még folyamatos volt a katonai szállítmányok áramlása, nyáron azonban ez elkezdett apadni, most pedig, dacára a nemrég bejelentett 100 millió dolláros (mintegy 33 milliárd forint) segélycsomagnak, a korábbiakhoz képest kifejezetten szerény mértékben érkeznek felszerelések a háborúban álló országnak. Ez a megakadás pedig érzékenyen érinti Ukrajnát, főleg, hogy télen az oroszok vannak helyzeti előnyben. Az időjárási viszonyok is egyre rosszabbak. A hétvégén megélénkülő havazás például megbénította a fekete-tengeri partvidék nagy részét. Emiatt komoly félelem uralkodik az ukránok körében, hogy egy tavalyihoz hasonló telet már nem bírna ki az ország. Az energetikai hálózat ugyanis jelentős károkat szenvedett, ezek helyreállítása pedig csak részben sikerült.

Mindezek mellett pedig a társadalom is egyre inkább kifárad a harcokban, a nemzetközi figyelem jelentős része pedig Izrael felé fordult az elmúlt időszakban.

A nyugati pénzek elapadása Ukrajna katonai összeomlását jelentheti

Washington eddig mintegy 75 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott Ukrajnának, míg Európa összesen 100 milliárd dollárral járult hozzá az ukránok honvédelméhez. Szakértők szerint amennyiben az Egyesült Államok nem folytatja a támogatáson alapuló politikáját, akkor Európa is el fogja zárni a pénzcsapokat. Ebben az esetben Ukrajna minden esélye elveszik arra, hogy megszállt területeit visszaszerezze, és még egy katonai összeomlás sem teljesen kizárt.

A The Wall Street Journal ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió már így is küzd a pénzügyi finanszírozás jóváhagyásával.

Korábban írtuk

Az Európai Unió korábban ugyanis azt ígérte, hogy az elkövetkező években mintegy 50 milliárd eurót biztosít Ukrajnának, ennek teljesítése azonban igencsak bizonytalanná vált.

Kijev nehéz helyzetbe került, mert szövetségesei között egyre mélyebb törésvonalak alakulnak ki a háború finanszírozása miatt – emlékeztetett a Newsweek. Az amerikai lap azt írja, Washington a fegyveres konfliktus kirobbanása óta egyébként is csupán a túléléshez elegendő mennyiségű fegyvert és egyéb eszközöket szállít az ukránoknak, melyekkel nincs esélyük kivívni a győzelmet.

Ennek hátterében az állhat, hogy a Biden-kormányzat tart attól, hogy egy súlyos orosz vereség „lehetetlen állapotokat” idézne elő Oroszországban

Vlagyimir Putyin bukása pedig a radikális erők előretörését hozhatná el, ami már csak a nukleáris arzenál miatt is jelentős veszélyeket hordoz magában. Kiemelik, a „kínai kihívás” fokozódásával egy időben az eurázsiai anarchia számos új problémát jelentene a Fehér Ház számára.

(forrás)