Mint mondta: Szarajevó erőteljes elkötelezettséget tanúsított az európai integráció iránt, ezért is válhatott tagjelöltté. Emlékeztetett arra, hogy éppen ezeknek az eredményeknek köszönhetően döntött úgy Brüsszel tavaly, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával, amint teljesülnek a megbeszélt feltételek. Bosznia máris fel tudott mutatni eredményeket, de további előrelépésre van szükség. „Az Önök kezében van a döntés, hogy elfogadják ezt az utat, és senki ne tudja Önöket eltéríteni róla” – húzta alá, majd hozzátette, mindenki egyetért abban, hogy Bosznia-Hercegovinának független és egységes országként helye van az Európai Unióban.

Hirdetés

Ursula von der Leyen kulcsfontosságúnak és Bosznia-Hercegovina számára történelminek nevezte a jelen pillanatot, amelyben az Európai Unió a nyugat-balkáni országok csatlakozását segíti, és a reformok megvalósításához jelentős pénzügyi támogatást is nyújt.

Borjana Kristo boszniai miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón megköszönte az Európai Bizottság elnökének, valamint a szintén jelen levő horvát kormányfőnek és holland miniszterelnöknek a támogatást, valamint felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket országa az európai integráció érdekében tett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi egy év során Bosznia-Hercegovina intézkedései teljes mértékben összhangban álltak az Európai Unió elvárásaival, de, mint mondta, tisztában van vele, hogy még számos lépésre van szükség.

Korábban írtuk