Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A diplomata szerint Moszkva inkább szeretné egyszer s mindenkorra lezárni a konfliktust, mint pusztán tűzszünetet elérni. Lavrov hangsúlyozta, hogy ehhez viszont a Nyugatnak fel kell hagynia az Ukrajnának szánt fegyverszállításokkal, Kijevnek pedig véget kell vetnie az ellenségeskedésnek, és vissza kell térnie „a semleges, blokkmentes és nukleáris fegyverek nélküli státushoz, meg kell védenie az orosz nyelvet, és tiszteletben kell tartania polgárai jogait és szabadságát”.

Lavrov felvetette, hogy az orosz és az ukrán delegáció által 2022 márciusában majdnem jóváhagyott isztambuli megállapodások szolgálhatnak egy ilyen rendezés alapjául, mivel azok előírják Kijev hivatalos tartózkodását a NATO-csatlakozástól, valamint biztonsági garanciákat Ukrajna számára, ugyanakkor elismerik „a jelenlegi realitásokat”.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök is felsorolta az Ukrajnával való békerendezés előfeltételeit, amire Kijev fegyveres betöréssel válaszolt az oroszországi Kurszki területen. Eközben az Egyesült Államok és más NATO-országok nyíltan kinyilvánították, hogy „stratégiai vereséget” akarnak okozni Oroszországnak.

„A körülmények között nincs más választásunk, mint folytatni a különleges hadműveletet mindaddig, amíg az Ukrajna által jelentett fenyegetések el nem hárulnak” – mondta Lavrov, megjegyezve, hogy a legnagyobb árat ebben a konfliktusban az ukránok fizetik, akiket „saját hatóságaik kíméletlenül a háborúba taszítanak, hogy ott lemészárolják őket”.

Korábban írtuk

A külügyminiszter hozzátette, hogy bár Oroszország több mint egy évtizede próbálja megoldani az Ukrajna körüli válságot, erőfeszítéseit Kijev és a Nyugat többször is aláásta – írja az Orosz Hírek.