Ukrajna a hét elején további értesítésig felfüggesztette a konzuli szolgáltatásokat a külföldön élő katonakorú férfi állampolgárok számára, kivéve azokat, akiknek vissza kell térniük Ukrajnába.

Hirdetés

Dmitro Kuleba külügyminiszter megerősítette, hogy ő rendelte el az intézkedést, amelynek célja, hogy a harcképes korú menekülteket arra kényszerítse, hogy visszatérjenek és besorozzák őket a hadseregbe és a frontra küldjék.

Szerda este több száz ukrán zárta le a varsói útlevél-szolgáltató központot, amely a Blue City bevásárlóközpontban található.

Korábban a nap folyamán Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter azt mondta, hogy Varsó hajlandó lenne “segíteni” Kijevnek a harcképes korú férfiak hazatelepítésében.

Korábban írtuk

“Azt hiszem, sok lengyel felháborodik, amikor fiatal ukrán férfiakat lát a szállodákban és kávézókban, és közben azt hallja, hogy milyen nagy erőfeszítéseket kell tennünk Ukrajna megsegítésére”

– nyilatkozta Kosiniak-Kamysz a Polsat News televíziónak.

Az Eurostat becslései szerint 2024 januárjában mintegy 4,3 millió ukrán élt az uniós országokban. Ebből mintegy 860 ezer a hadköteles korú férfiak száma.

Az eredeti cikk az Orosz Hírek oldalán olvasható IDE kattintva.