Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Lázár János építési és közlekedési miniszter (j) és Cseke Attila szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a szövetség székházában Nagyváradon 2024. május 16-án
Hirdetés

Lázár János Cseke Attila szenátorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, ennek egyik jele lesz, hogy június elején Orbán Viktor miniszterelnök a Partiumba látogat és részt vesz RMDSZ kampányában, ezzel érzékeltetve, hogy nemcsak a székelyföldi magyarság az, amely számíthat az együttműködésre és a támogatásra.

A bihari nagyvárosban csütörtökön délután tartandó gazdasági fórumot említve a tárcavezető kifejtette, az eseményen azt vizsgálják, hogy Debrecen és Nyíregyháza fejlesztésével párhuzamosan a szatmári és a bihari részeken milyen gazdasági együttműködésekre és magyar-román kooperációra nyílik lehetőség.

Magyarország európai uniós elnökségének fő célkitűzésévé kívánja tenni Románia schengeni csatlakozásának támogatását, az elsődleges célunk, hogy a schengeni határ megszűnjön Magyarország és Románia között – hangsúlyozta Lázár János, hozzátéve, ehhez egyszerre és együtt társadalmi, gazdasági és nemzeti érdekünk fűződik.

Lázár János kifejtette, az M49-es autópálya megépítése Szatmárnémeti irányában egy 400 milliárd forintos magyar állami beruházás, a magyar kormány pedig abban is érdekelt, hogy Debrecen és Nagyvárad között – a vasúthálózat korszerűsítésével vagy a hódmezővásárhelyi tramtrain mintájára – egy sokkal gyorsabb összeköttetés épüljön ki.

A júniusi EP- és önkormányzati választásokra kitérve elmondta, a voksoláson a RMDSZ-nek el kell érnie az öt százalékos küszöböt, ezzel meg kell tartania és erősítenie kell a választópolgárok bizalmát.

Cseke Attila korábbi kormányzati munkáját méltatva a miniszter elmondta, Bihar megyében egymilliárd euró érkezett az ő minisztersége idején, ebből a forrásból pedig magyarok és románok egyaránt gazdagodtak.

Ma nincs olyan Bihar megyei polgármester, aki rosszat tudna mondani Cseke Attiláról, a megyének kifejezetten érdeke, hogy ő legyen a vezetője – hangoztatta Lázár János.

Korábban írtuk

A tárcavezető kitért arra, az RMDSZ korábbi kormányzati szerepvállalásai védekezni és építkezni segítettek a magyar közösségnek, ezért erős kisebbségi pozíciót jelent, ha magyarok is ülnek a román kormányban.

Lázár János a választások tétjéről szólva rendkívüli jelentőségűnek nevezte, hogy az 1,3 millió erdélyi magyarnak legyen Brüsszelben képviselete, megjegyezve, a Fidesz és a magyar kormány ugyan jó szövetséges, de a közvetlen képviseletet az erdélyi magyaroknál jobban senki sem tudná ellátni.

Rossz politikai üzenet lenne és veszélybe sodorná a magyar kisebbség lehetőségeit a következő évek román belpolitikájában, ha az RMDSZ nem érné el az EP-be jutáshoz szükséges öt százalékot – hangsúlyozta a miniszter. Lázár János egyben súlyos hibának nevezte, hogy egyes magyar jelöltek nem az RMDSZ listáján mérettetik meg magukat és külön indulnak a választáson.

„Aki nem tud segíteni, az legalább ne ártson, aki az RMDSZ-t gyengíti, az a román pártokat fogja erősíteni ezen a választáson” – fogalmazott a miniszter, arra kérve mindenkit, hogy menjen el szavazni június 9-én.

Cseke Attila a sajtótájékoztatón arról beszélt, az RMDSZ és a Fidesz partnerségi kapcsolata magyar nemzeti érdek, a két párt jelentős nemzeti kérdésekben konzultál egymással.

Sok mindenben együtt gondolkodunk, például abban, hogy a fejlődésnek a vidékre és a városra együtt, egyszerre kell hatnia – hangoztatta az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltje. Hozzátette, az EP-választás tétje nemcsak az, hogy a Romániának járó 33 EP-képviselői hely közül kettőben a partiumi magyarok ne csak saját a kisebbségüket, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarságot képviseljék.