A 30 hónapja tartó harcok után „diszkréten” tárgyalnak a tárgyalásos rendezés gondolatáról az Egyesült Államokban, az EU-ban, sőt Ukrajnában is – írta hétfői cikkében a francia lap.

Hirdetés

Az orosz erők „lassan, de folyamatosan” nyomulnak előre Donbasszban, közelednek a stratégiai fontosságú Pokrovszk városához – jegyezte meg a lap.

Nyugaton egyre nyíltabban elismerik, hogy a Donbassz és a Krím az ukránok katonai hatókörén kívül van” – tette hozzá.

Kijev behatolása az oroszországi Kurszki területre talán elérte politikai céljait, de az ukrán reményekkel ellentétben nem vezetett ahhoz, hogy Moszkva visszavonja erőit a frontvonal más részeiről – hangsúlyozta a Le Figaro.

A cikk szerint Washington nem hajlandó engedélyezni Kijevnek, hogy nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre orosz területen, mert fél a Moszkvával való eszkalációtól, beleértve a nukleáris háború kockázatát is. 

Korábban írtuk

„Bárki is lesz az amerikai elnök [a novemberi választások után], a támogatás csökkenni fog, és a háború nem lesz fenntartható az ukránok számára” – mondta egy meg nem nevezett francia tisztviselő a Le Figarónak.

Németország nemrég jelentette be az Ukrajnának nyújtott katonai támogatások csökkentését, Franciaország pedig „elvesztette a kezdeményezést” Kijev támogatásában, miután Emmanuel Macron elnök júniusban feloszlatta a parlamentet – írta a lap. A Nyugat emellett „rosszul ítélte meg” Oroszországnak a globális déli és ázsiai szövetségeseivel – köztük Kínával, Iránnal és Észak-Koreával – fenntartott kapcsolatainak erejét – tette hozzá.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.