Engedélyköteles a fuvarvállalás Ausztriában

A közelmúltban számos, Ausztriában fuvart vállaló magyar taxist büntettek meg az osztrák hatóságok, s előfordult, hogy le is foglalták a gépkocsit. Az Európai Uniónak nincs egységes szabályozása a személyfuvarozásra, így a magyar taxisoknak a szigorú osztrák törvényeket kell figyelembe venniük.

Nyugati szomszédunk hatóságai április elején egy héten át igen komoly bírságokkal üldözték az Ausztriában fuvart vállaló magyar taxisokat. A büntetések 1500 és 2000 euró között mozogtak, azaz elérhették a félmillió forintot is. Majd tovább fokozódott a szigor: az utasokat kiszállították a határon, a gépkocsit pedig elkobozták, és csak egymillió forintos kaució mellett voltak hajlandóak visszaadni tulajdonosának.

A fuvarozók ezért panasszal fordultak a bécsi magyar konzulátushoz, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM). A minisztérium tájékoztatása szerint Ausztria területére belépő minden taxinak rendelkeznie kell az osztrák hatóságok által kibocsátott úgynevezett üresjárati engedélylyel. Ez a dokumentum igazolja, hogy a taxis nem osztrák kollégái kárára vállal fuvart, hanem előre megtervezett útról van szó.

Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) főtitkára lapunknak elmondta, az Európai Unió a taxizást nem szabályozza, ezért nemzeti szabályok vannak érvényben. Hazánk uniós csatlakozását megelőzően, 1997 és 2003 között már működött ez a rendszer, és az üresjárati engedély mellett még más papírokat is ki kellett váltani. Az akkor igénybe vett engedélyek száma több száz volt. Az EU-csatlakozás évében azonban az igényelt 300 db engedélyből alig néhányat használtak fel a magyar taxisok. Mivel az engedély nem fogyott, ezért Magyarország uniós csatlakozását követően az osztrák és magyar fél kölcsönösen nem kért és nem adott üresjárati engedélyt.

– A mostani szigorú fellépés kiváltója feltehetően az osztrák piacvédelmi törvényeket figyelmen kívül hagyó magyar taxis lehetett – tette hozzá a főtitkár. A két ország taxis viteldíjai között jelentős a különbség, ezért nem nézik jó szemmel a magyar taxisok ottani tevékenységét.

A jelenlegi forró helyzetben Ausztria 300 engedélyt küldött hazánknak, melyeket a taxisok a Fuvosszal kapcsolatban álló taxi-diszpécserszolgálatoktól igényelhetnek. Az engedélyeket a nyugati határmenti diszpécserszolgálatok (Zalaegerszeg, Szombathely, Sopron, Mosonmagyaróvár, Győr), valamint néhány fővárosi taxitársaság között osztották el. Kiváltásához tízezer forintos kauciót kell letenni, valamint igazolni kell, hogy a taxisnak Ausztriában hol, mikor, kit kell felvennie. A papír egyébként ingyenes. Minden engedély egy útra szól, állandó engedélyt nem biztosítanak.

A saját autóval dolgozó taxisokban joggal vetődött fel a kérdés, hogy amennyiben magánútra, például kirándulni indulnak Ausztriába sárga rendszámú gépkocsijukkal, tartaniuk kell-e az osztrák határőrök bírságolásától. Ilyen esetben le kell venni, illetve le kell takarni a taxijelzéseket az autón, így már nyugodtan átlépheti az országhatárt.

Balázs Attila