Az izraeli hadsereg Gázai övezetben végrehajtott szerdai légicsapásai során legalább 20 ember, köztük 16 nő és gyermek életét vesztette – közölték a palesztin egészségügyi hatóságok. Egy kora reggeli légicsapás során 11-en haltak meg, köztük hat testvér, a legfiatalabb 23 hónapos, a legidősebb pedig 23 éves volt – tette közzé a kórház, ahová az áldozatokat szállították. A Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz közelében végrehajtott légicsapás következtében három nő, egy férfi és egy gyermek vesztette életét.

Hirdetés

Egy palesztin férfi szerdán elgázolt egy izraeli katonát Ciszjordánia középső részén, Givat-Aszaf illegális zsidó telep közelében. Az izraeli mentőszolgálat közlése szerint a benzinszállító tartálykocsi vezetője teljes sebességgel rohant neki a buszmegálló melletti őrhelyen álló katonának, aki a gázolás után belehalt sérüléseibe.

A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató szerint a támadó egy Rámalláh menti faluból származó palesztin. A Wafa palesztin hírügynökség beszámolója szerint a gázolás helyszínétől délnyugatra fekvő Rafat faluba izraeli csapatok vonultak be. A ciszjordániai támadásokra hivatkozva az izraeli telepesek egyik képviselője további szárazföldi csapatok bevetésére sürgette az izraeli hadsereget.

Korábban írtuk

Szerdán lezuhant egy izraeli katonákat szállító helikopter a Gázai övezet déli részén. Az izraeli hadsereg közlése szerint két izraeli katona meghalt, hét megsérült. A hadsereg kiemelte, hogy a baleset nem ellenséges támadás miatt következett be, és az incidens pontos okának felderítésére vizsgálat indult. A lezuhant helikopter sebesült katonákat vitt a Gázai övezetből izraeli kórházakba.

Egy izraeli tisztségviselő szerdán bejelentette, hogy a nap folyamán nagyszámú palesztin beteg hagyja el a Gázai övezetet egy izraeli határátkelőn át, hogy később az Egyesült Arab Emírségekben kapjanak orvosi ellátást. Közlése szerint várhatóan több mint kétszáz ember, főként gyerekek távoznak hozzátartozóik kíséretében. Ez számít az izraeli határon át Gázából távozó legnagyobb betegszámnak a háború közel egyéves kitörése óta.

A gyermekbénulás ellen a Gázai övezetben indított oltási kampány során a célzott korosztály 82,5 százaléka, 527 776 tíz év alatti gyermek kapta meg az első oltását – közölte szerdai jelentésében a palesztin egészségügyi minisztérium. Az oltási kampányt szeptember elején indították el, mert 25 év után újból gyermekbénulásos esetet észleltek a Gázai övezetben. A kampány során a minisztérium 640 000 gyermek beoltását tűzte ki céljául, amelynek megkönnyítése érdekében Izrael korlátozott humanitárius szünetek tartásába egyezett bele. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhúzódó háború eddig nem okozott komoly fennakadásokat az oltási kampányban.