Fotó: ShutterStock.com
Hirdetés

Már az idén megválasztott Európai Bizottságnak – a régi-új elnök Ursula von der Leyen vezetésével – el kell gondolkodnia, mit kezdjen ezzel az adóssággal. A visszafizetés 2028-ban kezdődik, de a vita máris megkezdődött, miközben az unió egy háború magára vállalt terheit és a botladozó zöldátalakulás költségeit nyögi.

Az uniós kötvények kibocsátása útján a helyreállításra közösen vállalt hitelek mintegy 350 milliárd euróra rúgnak (vagyis mai árfolyamon mintegy 138 ezermilliárd forintra).

A közbölcsesség szerint ha eladósodnak a háztartások, az bajt hozhat, ha a nekik munkát adó vállalatok is, az még nagyobbat, ha az állam is, még annál is nagyobbat. A precedens nélküli uniós hitelfelvétel ehhez tett hozzá még egy kockázati szintet. Hiszen ha hitelt vesznek fel, olyan pénzt költenek, amit nem kell az épp folyó költségvetésből kigazdálkodni, és ha a visszafizetés évek múlva következik, az még nagyobb könnyebbség. Ha pedig egyszer megtették, kísértést jelent – rosszabb esetben kényszert –, hogy újra ehhez az eszközhöz folyamodjanak, például a korábbi hitelt újabból fizessék vissza.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk